Makron ima podršku 25 zemalja EU, zašto nije ubedio Mađarsku i Holandiju

© AP Photo / Seth WenigPredsednik Francuske Emanuel Makron govori na konferenciji za medije u Ujedinjenim nacijama u Njujorku
Predsednik Francuske Emanuel Makron govori na konferenciji za medije u Ujedinjenim nacijama u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron dobio je podršku 25 od 27 država-članica EU za svoju ideju o održavanju demokratskih debata o budućnosti Evrope kasnije ove godine, a Mađarsku i Holandiju treba još ubeđivati da se s tim predlogom saglase, rekao je danas neimenovani francuski zvaničnik.

Posle prvobitnog skepticizma koji su mnoge zemlje pokazale u vreme svojih izbornih procesa, Makron je sada dobio podršku 25 zemalja, a očekuje se da će debate početi u aprilu u većem broj tih država-članica, rekao je novinarima savetnik francuskog predsednika, prenosi Rojters.

Evropa - Sputnik Srbija
Rađa li se moćna sila SED – koja će da razvali Evropu

Poljska vlada, s kojom je Makron u više navrata razmenio oštre reči otkako je izabran, a zbog pitanja kao što su vladavina prava ili imigracione kvote, nedavno je uputila pismo u kojem potvrđuje da će se pridružiti debatama, naveo je francuski zvaničnik.

Imajući u vidu da su Poljska i Mađarska u zategnutim odnosima s mnogim zapadnim članicama EU, pristanak Varšave je znak da Makronova inicijativa funkcioniše, istakao je Makronov savetnik.

Debate bi trebalo da budu održane uoči izbora za Evropski parlament 2019. godine, gde Makron namerava da spreči da evroskeptične i populističke partije steknu veću podršku u tom parlamentu, i nada se da će debata pobiti argument da je EU nedemokratska i da joj nedostaje transparentnost.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala