Vučić: Država će učiniti sve da rasvetli sudbinu nestalih

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAleksandar Vučić sa članovima udruženja hrvatskih nestalih lica.
Aleksandar Vučić sa članovima udruženja hrvatskih nestalih lica. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je članove porodica nestalih u toku ratnih sukoba na teritoriji Hrvatske i tom prilikom im preneo da će državni organi Srbije učiniti sve u pronalaženju i rasvetljavanju sudbina njihovih najbližih.

Kako je saopštila pres-služba predsednika, Vučić je napre saslušao sa kakvim se sve problemima susreću u pronalaženju svojih sinova, očeva, braće i drugih članova porodica.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u Zagrebu - Sputnik Srbija
Ocene hrvatskih medija: Kolinda poražena „do kolena“

Predsednik Vučić je potom rekao da će, kako se navodi, državni organi Republike Srbije učiniti sve da se izađe u susret članovima porodica nestalih lica iz Hrvatske i da se ostvari vidljiv napredak u pronalaženju nestalih i rasvetljavanju njihovih sudbina, iako je to mnogo teže raditi kad nas od sukoba deli više od dve decenije.

Predstavnici Saveza udruženja porodica zarobljenih i nestalih hrvatskih branitelja zadovoljni su sastankom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ističu da je ovo bio prvi pravi sastanak na kojem je pričano o konkretnim zahtevima porodica.

Ljiljana Alvir, predsednica Saveza udruženja, kazala je novinarima, nakon susreta sa šefom srpske države, da je prisustvovala i sastanku 2010. sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

„Tada je to bila jedna vrsta političke edukacije od strane Tadića, a današnji sastanak, koji je trajao izuzetno dugo, poslužio je da pričamo o konkretnim zahtevima od strane nestalih“, objasnila je ona.

Ljiljana Alvir je rekla da su predstavnici Saveza od predsednika Srbije tražili da, na osnovu njegovih izjava prilikom nedavne posete Hrvatskoj, izvrši uticaj na institucije Srbije koje su relevantne za informacije o nestalima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u Zagrebu - Sputnik Srbija
Gde su nestali Srbi iz Hrvatske ako su sve žrtve — Hrvati

„Skrenuli smo pažnju na to da srpske institucije više od 20 godina nisu odradile svoj posao i da je u ovom trenutku on kao predsednik osoba koja bi mogla da pokrene to pitanje ako želi, a uvereni smo, na osnovu onoga što smo čuli i što znamo o predsedniku Vučiću, da će to biti moguće“, rekla je Ljiljana Alvir.

Novinare je interesovalo da li je govorio još neko osim predsednika Vučića, na šta je Ljiljana Alvir odgovorila da je govorio Veljko Odalović, koji je predsednik Komisije za nestala lica.

„Oni su učestvovali u tome na drugi način — da čuju šta mi tražimo, jer su spominjani kao naslednici arhive“, dodala je.

Upitana da li su na sastanku spominjani arhivi vukovarske bolnice, Ljiljana Alvir je objasnila da su spominjali dnevnike koji su odneseni, a koji su bitni, ali da su ponovo naglasili da su arhivi Jugoslovenske narodne armije najbitniji, najtačniji i najsigurniji.

Komentarišući tri slučaja, koja je predsednik Vučić doneo u Zagreb, naglasila je da trenutno o tome ništa ne zna i da predstavnici Saveza udruženja kada su došli na sastanak nisu očekivali da će im nešto biti predato u ruke.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala