Zajednica srpskih opština, pa tek onda sve ostalo

© AP Photo / Visar KryeziuAutobus sa Srbima - glasačima iz Prištine u Gračanici
Autobus sa Srbima - glasačima iz Prištine u Gračanici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za Srpsku listu je prioritetno formiranje Zajednice srpskih opština na KiM, a ne pitanje demarkacije Prištine sa Crnom Gorom, kaže poslanik u prištinskoj skupštini Igor Simić i dodaje da to pitanje treba u budućnosti rešavati.
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Tači: Neće biti autonomije za Srbe, ni podele Kosova

On je naglasio da je demarkacija od značaja među kosovskim Albancima, ali da je za Srbe na KiM mnogo važnije formiranje Zajednice srpskih opština i unapređenje položaja Srba na KiM.

„Mi 1.767 dana čekamo ZSO, a čekamo i ispunjenje ostalih tačaka iz koalicionog sporazuma kako bismo unapredili život Srba na KiM — o tome Srpska lista želi da razgovara, a demarkacija će možda jednog dana doći na red“, rekao je Simić za RTS.

Pojašnjava da je za sporazum o granici sa Crnom Gorom Prištini potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, a to je 81 poslanik od 120 i da Albanci imaju potrebnu većinu.

„Ovo pitanje ne zahteva dvotrećinsku podršku nevećinskih zajednica, poslanika koji dolaze iz srpske, romskih, turskih zajednica. Među Albancima ima dovoljan broj glasova za rešavanje tog pitanja. Ono što oni hoće to je učešće Srba, jer žele na taj način da manifestuju multietnički karakter ovakve odluke“, naglasio je Simić.

Kako kaže, za Srbe je to pitanje koje treba u budućnosti rešavati, a ne sada i da treba najpre formirati ZSO, pa onda sve ostalo.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala