Znate li šta je rafa kafa (foto, video)

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaPriprema kafe
Priprema kafe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svi znaju da je kapučino potekao iz Italije, a da melanž kafa vodi poreklo iz austrijske prestonice. Ipak, malo ko zna da je rafa kafa delo barista iz Moskve. Kako se pravi i otkud novi recept za pravljenje kafe u prestonici zemlje u kojoj uprkos vrlo agresivnoj reklami proizvođača kafe stanovnici i dalje više piju čaj?

Rafa kafa je nastala u Moskvi. Recept za spravljanje ove kafe je smislilo troje barista punih entuzijazma. Gleb Nevejkin, Artjom Berestov i Galina Samohina su svom redovnom gostu, Špancu Rafaelu, pripremili kafu u nadi da će udovoljiti njegovom probirljivom ukusu.

Naime, 1996. godine u Moskvi nije bilo mnogo lanaca kafeterija, kao što je to danas slučaj. U jednoj od tada postojećih kafeterija „Kofi bin“ radili su ovi mladi ljudi koji su želeli da ugode zahtevnom Rafi, imajući u vidu da je on želeo espreso sa mlečnom penom, nešto kao kapučino, ali ipak novo i drugačije.

Rafa je dobio svoj kafeni napitak koji ga je oduševio. Njegovi prijatelji su počeli da naručuju isto što i on, pa je tako nastala „raf kofi“, kako se ovaj napitak zove na ruskom.

Danas brojne druge kafeterije pripremaju ovaj napitak. Takođe, u inostranstvu, posebno u državama gde živi mnogo Rusa poput Izraela, Češke, Nemačke, pa i SAD, spravlja se Rafina kafa.

Šta je ono što ovaj napitak čini tako posebnim? To je činjenica da se pena od slatke pavlake meša sa espresom i jednakim delovima vanilinog i običnog šećera, čime se stvara svilenkasta i vazdušasta tekstura napitka. Kad jednom probate, teško možete odoleti Rafinoj kafi.

Kako se „raf kofi pravi u kafeterijama?

Potrebno je:

 

  • 25 ml klasičnog espresa,
  • 100 ml slatke pavlake sa 10% masnoće,
  • 5 g vanil šećera i 5 g običnog šećera

 

Slatka pavlaka, mešavina šećera i espreso se zajedno sipaju u posudu i smesa se uz paru pod pritiskom pretvara u nešto poput kapučina. Dobijeni napitak se sipa u veliku šolju za kafu i spreman je služenje.

Čak i ako kod kuće nemate aparat za espreso, kao ni mašinu za pravljenje mlečne pene za kapućino, možete napraviti Rafinu kafu:

Slatku pavlaku od 10% masnoće zagrevati gotovo do ključanja. Prethodno skuvati malo jaču „tursku kafu“, pustiti da se slegne talog i jednu šoljicu potom dodati uz mešavinu 5 g vanilinog šećera i 5 g običnog šećera u zagrejanu slatku pavlaku. Smesu promešati u blenderu ili običnom žicom za mućenje, preliti u veću šolju za kafu i poslužiti.

Umesto „turske kafe“ možete korisiti i instant kafu. Razmera je ista —potrebna je jedna šoljica nešto jače kafe.

Kao što smo pomenuli, nekada je bilo malo lanaca kafeterija u Rusiji. Međutim, sada ne samo da su zastupljeni svi svetski brendovi, već Rusi uče i prevazilaze svoje učitelje. Danas postoji ne samo „Šokoladnica“ — koja je zapravo naslednik sličnog lanca još iz sovjetskih vremena, već i „Kofi haus“, kao i „Les kafe“ i „Surf kafe“. Tu je i ruski „Dablbi“, koji se u poslednje vreme vrlo aktivno razvija i u brojnim državama sveta. Tajna uspeha je da su ruski kafemani i oni koji se profesionalno bave kupovinom, prženjem, spravljanjem kafe brzo naučili sve veštine stranih lanaca koji su dosta agresivno u prethodnih petnaestak godina osvajali tržište, ali, što je najvažnije, uneli mnoge sopstvene novine.

Stoga, ako planirate posetu Rusiji i ako svoj dan ne možete da zamislite bez šoljice kafe, ne brinite. Naprotiv, spremite se da uživate u kafi i predivno uređenim kafeterijama i slatkim đakonijama koje su neizostavni deo užitka.

#utro #kofe #šokoladnica #fevralь #fevralь2018

Publikaciя ot Nina Zamorova (@nzamorova) Fev 14, 2018 v 10:06 PST

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala