Lavrov: Nema smisla govoriti o stolici Kosova u UN

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Besmisleno je sada govoriti o mestu Kosova u UN, dok ne bude postignut dogovor koji bi zadovoljio i Prištinu i Beograd, na snazi je rezolucija SB UN koja priznaje autonomnu pokrajinu Kosovo kao deo Srbije, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu agenciji „Beta“.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov Evropi: Ne činite sa Srbijom istu grešku kao sa Ukrajinom

„Smatram da je sada besmisleno govoriti o stolici Kosova u UN. Već govore o stolici Kosova u EU. Može se govoriti o stolici Kosova gde hoćete. Međutim, sve dok se ne postigne dogovor koji zadovoljava i Prištinu i Beograd, na snazi je rezolucija 1244 SB UN koja priznaje autonomnu pokrajinu Kosovo delom Srbije“, rekao je Lavrov.

On je dodao da NATO želi da uvuče Balkan u proces približavanja vojne infrastrukture granicama Rusije.

„Nakon što se završio Hladni rat, bila su tri talasa širenja Organizacije, i sa svakim talasom vojna infrastruktura Alijanse se sve više približavala ruskim granicama. Sad u tu igru žele da uvuku i Balkan, postavljanjem balkanske države pred izbor: ili ste sa Zapadom ili ste sa Rusijom“, rekao je ruski diplomata.

Lavrov je naglasio da „ništa od toga što sada radi NATO ne povećava bilo čiju bezbednost, uključujući balkanske države“.

Pritom, on je dodao da prijem Crne Gore u NATO je bio apsolutno veštački i nepotreban.

Sergej Lavrov u Kalinjingradu - Sputnik Srbija
Zaharova: Lavrov 21. i 22. februara u Srbiji

„Smatram da je prijem Crne Gore u NATO bio apsolutno veštački i nepotreban. Primetili smo da metod izražavanja volje naroda, kao što je referendum, postaje sve nepopularniji prilikom donošenja sudbonosnih odluka“, primetio je ruski ministar.

Po njegovim rečima, „isti takav izbor je trebalo da napravi i Ukrajina“, gde je na kraju došlo do sloma društva i države. Kako je naveo Lavrov, sve to je na kraju dovelo do „neustavnog državnog puča, naglog povećanja uloge ekstremista, uključujući neonaciste u državi.

Ministar spoljnih poslova Rusije rekao je da se Moskva ne protivi približavanju Srbije i zemalja regiona Evropskoj uniji, ali da je izbor pred koji Brisel stavlja zemlje kandidate — ili Rusija ili Zapad, veoma pogrešna politika.

U intervjuu uoči posete Srbiji 21. i 22. februara, Lavrov je rekao da je Zapad pogazio džentlmenski dogovor o neširenju NATO-a prema granicama Rusije.

Šef ruske diplomatije govorio je i o političkom, vojnom i ekonomskom prisustvu Rusije u regionu, naglasivši da je Moskva zainteresovana za očuvanje istorijskih, duhovnih, kulturnih veza sa prijateljima na Balkanu, kao i da ne odustaje od namere da reši problem imuniteta svojih saradnika u Humanitarnom centru u Nišu.

Aleksandar Vučić i Ron Džonson - Sputnik Srbija
Vučić sa Džonsonom: Tražio sam od senatora da pomogne, da zamoli Albance na kompromis

On smatra da to pitanje nije u skladu sa histerijom na Zapadu, koja se veštački stvari. On je saopštio da će za vreme svoje posete Beogradu razgovarati o pitanju centra i davanja diplomatskog imuniteta njegovom službenicima.

Lavrov je naglasio da se centar bavi isključivo problemima vezanim za likvidaciju posledica nepogoda.

„Smešno je praviti se da ovaj centar predstavlja pretnju za bilo koga“, naveli su u MIP-u.

Lavrov će u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, šefom diplomatije Ivicom Dačićem, a predviđeni su i kulturni događaji, posvećeni 180. godišnjici rusko-srpskih odnosa, kao i poseta Hramu Svetog Save.

Na dnevnom redu su, kako je naveo, bilateralni odnosi u svim aspektima, a glavnu pažnju sagovornici će posvetiti međunarodnim pitanjima, situaciji u Evropi i na Balkanu i rešavanju kosovskog problema.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala