Poljski premijer zaprepastio tvrdnjom: I Jevreji su učestvovali u Holokaustu

© REUTERS / Michaela RehleMateuš Moravjecki, premijer Poljske
Mateuš Moravjecki, premijer Poljske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Poljske Mateuš Moravjecki je branio nedavno usvojeni sporni zakon koji bi trebalo da zaštiti Poljsku od optužbi za pomaganje nacistima u genocidu.
Spomenik žrtvama Holokausta na Starom sajmištu u Beogradu - Sputnik Srbija
Svet obeležava Dan sećanja na Holokaust

Poljski premijer je podigao buru govoreći o Jevrejima „koji su učestvovali u Holokaustu“, braneći nedavni sporni zakon koji bi trebalo da zaštititi Poljsku od optužbi za pomaganje nacistima u genocidu.

Moravjeckog je izraelski novinar Ronen Bergman upitao bi li bio kažnjen u Poljskoj ako bi ispričao što se dogodilo članovima njegove porodice koji su bili deportovani, pošto su ih susedi Poljaci prijavili Gestapou u Drugom svetskom ratu.

„Ne biste bili kažnjeni, jer nije kažnjivo delo ako kažete da je bilo Poljaka počinitelja (genocida nad Jevrejima), kao što je bilo počinitelja Jevreja, Ukrajinaca i Nemaca koji su to radili“, rekao je na konferenciji o bezbednosti u Minhenu.

„Naravno da ne bi bilo progona ljudi koji kažu da je među počiniteljima bilo i Poljaka, jer ih je bilo. Ali ne možemo izjednačavati počinitelje i žrtve, jer bi to bila uvreda za sve Jevreje i za sve Poljake koji su toliko propatili u Drugom svetskom ratu“, dodao je poljski premijer.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odmah je osudio Moravjeckog zato što je rekao da je bilo i Jevreja koji učestvovali u Holokaustu.

„Reči poljskog premijera su nečuvene. Ovde se radi o problemu nesposobnosti da se shvati istorija i nedostatku osetljivosti za tragediju našeg naroda“, rekao je Netanijahu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala