Netanijahuova poruka Teheranu: Ne iskušavajte odlučnost Izraela (video)

© AP Photo / Lennart Preiss/MSC 2018/dpa Premijer Izraela Benjamin Netanijahu na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pokazao je deo olupine iranskog drona koji je oborila izraelska vojska kako bi se narugao ministru spoljnih poslova Irana Džavadu Zarifu.

Netanijahu je upotrebio propeler tokom obraćanja na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

„Gospodine Zarife, da li prepoznajete ovo?“, pitao je Netanijahu pokazujući komad letelice. „Trebalo bi, vaš je. Možete da ponesete sa sobom poruku tiranima u Teheranu: ne iskušavajte odlučnost Izraela.“

​Izraelski lider iskoristio je konferenciju u Nemačkoj za napad na Iran, opisujući ga kao najveću pretnju na svetu.

Izrael je 10. februara saopštio da je uništio iranski dron nakon što je ovaj iz Sirije ušao u izraelski vazdušni prostor. U znak odmazde, jevrejska država pokrenula je vazdušni napad na sirijske vojne objekte odakle je, navodno, lansiran dron.

Tokom vazdušnog napada izraelska avijacija izgubila je avion F-16, koji su oborile sirijske protivvazdušne snage.

Čuveno je Netanijahuovo obraćanje Generalnoj skupštini UN 2012. godine, tokom kog je on iskoristio crtež bombe iz crtanog filma sa fitiljem za paljenje. Rekvizit je trebalo da ilustruje ono što je on nazvao neposrednim sticanjem nuklearnog oružja od strane Irana i crvenu liniju koju Izrael povlači za Teheran — što je takođe prikazano na crtežu.

Još jedan lider je na ovogodišnjoj konferenciji u Minhenu iskoristio rekvizit — ukrajinski predsednik Petro Porošenko doneo je sa sobom zastavu Evropske unije, za koju je tvrdio da je dobio od ukrajinskih vojnika koji su učestvovali u vojnim akcijama protiv pobunjenika na istoku zemlje. Zastava je trebalo da pokaže kontinuiranu (i očigledno neuzvraćenu) želju Ukrajine da postane deo EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala