Hiljade Sakašvilijevih pristalica traži opoziv Porošenka

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaMiting pristalica Sakašvilija u Kijevu
Miting pristalica Sakašvilija u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pristalice bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija okupile su se danas u kijevskom parku Taras Ševčenko pozivajući na opoziv ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.
Bivši predsednik Gruzije i guverner Odeske oblasti Mihail Sakašvili na mitingu u centru Kijeva - Sputnik Srbija
Neslavna avantura: Sakašvilija proterali iz Ukrajine

Organizatori skupa saopštili su da je u današnjem maršu učestvovalo oko 3.000 ljudi.

Najbliži Sakašvilijev pristalica i poslanik Vrhovne rade David Sakvarelidze rekao je da opozicionari neće prestati da insistiraju na svojim zahtevima, „iako je Sakašvili izbačen iz zemlje“.

​„Bacićemo Porošenka na istorijsko smetlište i učiniti sve da se nijedan predsednik Ukrajine ne izrugava svom narodu i ne ponižava ga“, rekao je on, dok su okupljeni prekidali njegov govor uzvicima „Ostavka“.

Učesnici skupa su nakon okupljanja krenuli ka Trgu Mihailovska, gde su nastavili protest.

Prisutnima se obratio i Sakašvili telefonom. On je, između ostalog, obećao da će se „ponovo pridružiti“ demonstrantima u Ukrajini i pozvao ih da budu uporni u „pokretu za ostavku Porošenka“.

Posle mitinga nekoliko desetina ljudi krenulo je ulicom Kreščatik u pravcu zgrade Ruskog centra nauke i kulture. Kolonu je pratila policija.

Sakašvili, koji je i lider ukrajinskog Pokreta novih snaga, u ponedeljak je pritvoren dok je bio u jednom restoranu u Kijevu, a potom je deportovan u Poljsku.

On je rekao da će nastaviti da iz inostranstva okuplja ljude koji su protiv vlasti u Ukrajini.

U sud u Kijevu u sredu je stigla žalba Sakašvilija, koji je zatražio da se njegovo proterivanje u Poljsku proglasi nezakonitim, saopštila je pres-služba kijevskog suda.

Sakašvili je 2015. godine dobio državljanstvo Ukrajine i imenovan je za guvernera oblasti Odese, ali mu je državljanstvo prošle godine oduzeto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala