SAD okrivile Rusiju za sajber napad u Ukrajini 2017.

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su javno optužile Rusiju za prošlogodišnji hakerski napad na vladine i poslovne kompjutere u Ukrajini, koji se potom proširio po svetu.
Virus napada kompjuter - Sputnik Srbija
Velika Britanija optužila Rusiju za sajber-napad

„Napad nazvan ’Not Petya‘ je izveden u junu 2017. godine i proširio se po svetu prouzrokujući milijarde dolara štete u Evropi, Aziji i Americi“, navela je u saopštenju portparolka Bele kuće Sara Sanders, prenele su agencije.

Sandersova je navela da je napad bio deo napora Kremlja da destabilizuje Ukrajinu i da jasno pokazuje učešće Rusije u aktuelnom sukobu i zapretila da će na taj sajber napad biti odgovoreno međunarodnim posledicama.

Saopštenje Bele kuće usledilo je nekoliko sati nakon što je Vlada Velike Britanije pripisala isti napad Rusiji, što je zaključak do kojeg su ranije već došli i koji su objavili mnogi stručnjaci za sajber bezbednost iz privatnog sektora.

Ranije je Rusija negirala optužbu Vlade Velike Britanije da je stajala iza napada, navodeći da je to deo „rusofobične“ kampanje koju, kako je rekla, vode neke zapadne zemlje.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala