Preko 10 opasnih pisama: Počela je nova faza specijalnog rata protiv Rusije

© AFP 2023 / MAURICIO LIMA Otrovne supstance u pismima - Arhivska fotografija
Otrovne supstance u pismima - Arhivska fotografija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskovska policija traga za nepoznatim osobama koje su poslale koverte sa sumnjivim belim prahom na adresu nekoliko ambasada u glavnom gradu Rusije i to u ime deputata Državne dume Sergeja Železnjaka. Sam deputat se javio policiji i rekao da sa pošiljkama nema nikakve veze.
Amblem na uniformi pripadnika ruske policije - Sputnik Srbija
Nekoliko ambasada u Moskvi dobilo pisma sa belim prahom

U lažnim pismima su, osim sumnjive puderaste smese, za koju se kasnije pokazalo da nije otrovna, bile i pozivnice za svečanu akciju „Podari česticu zemlje Krima“, u čast prisajedinjenja tog poluostrva Rusiji.

Autori lažne pozivnice, na kojoj stoji i falsifikovani potpis Železnjaka, naveli su da se akcija organizuje uz podršku Komiteta Državne dume za međunarodne poslove, partije „Jedinstvena Rusija“ i građana.

Železnjak je naglasio da je ovde reč o „gruboj provokaciji“ i „krivičnom delu“.

„Opasna pošiljka“ stigla je na adresu više od 10 diplomatskih predstavništva u Moskvi, među kojima su ambasade SAD, Kanade, Holandije, Italije, Češke i Bugarske.

Prema istrazi, prah nije opasan i ne predstavlja nikakvu pretnju, ali neki izvori navode da je u njegovom sastavu otkriveno prisustvo fipronila, insekticida koji se koristi u poljoprivredi i medicini.

Uprkos tome što je bila reč o lažnim uzbunama, „opasne pošiljke“ su unele zabrinutost među diplomate, ali to nije poremetilo njihov rad.

Policija pokušava da otkrije ko je poslao pisma i koji su motivi.

Akcija očigledno koordinirana iz jednog centra

Podsećajući da je ranije bilo mnogo slučajeva sa lažnim dojavama o miniranim zdanjima, ekspert za bezbednost general-major FSB u rezervi Aleksandar Mihajlov smatra da je slučaj sa belim prahom u kovertama nastavak histerije koju su započele lažne uzbune o miniranim objektima. Prema njegovom mišljenju, može se očekivati da će se takve provokacije nastaviti.

On je napomenuo da su neke zemlje u svetu već bile suočene sa problemima zbog toksičnih supstanci u poštanskim pošiljkama, ali je naglasio da je Pošta Rusije trenutno opremljena potrebnom opremom, što omogućava blagovremenu identifikaciju nekih vrsta radioaktivnih supstanci i drugih opasnih materija.

Železnjakova koleginica, članica Komiteta Državne dume Rusije za međunarodne poslove Elena Panina je izjavila da je ta akcija „očigledno koordinirana iz jednog centra, koji nije na teritoriji Rusije“. Kako je navela, to se radi kako bi se još više pogoršala atmosfera „nepoverenja i straha“.

Ona je rekla da je takve akcije nemoguće ignorisati, jer „terorizam koji se danas manifestuje i u vrućim formama i u takvim akcijama“ može dovesti do ozbiljnog konflikta u svetu.

„Ima mnogo struktura, uključujući i terorističke, kojima su ciljevi pogoršavanje situacije i destabilizacija zemlje. Slanje tih koverata u ambasade može da ima različite ciljeve, od pravljenja razdora u odnosima Rusije sa tim državama, do provere sistema bezbednosti u ambasadama… U svakom slučaju, ne možemo isključiti da se radi o akcijama nekih provokatora, koji su prosto kopirali ono što se ranije dogodilo u Velikoj Britaniji i SAD, o čemu su mediji uveliko pisali“, kaže za Sputnjik stručnjak za pitanja međunarodne bezbednosti Viktorija Legranova.

Slični napadi širom sveta

Legranova smatra da bi ovaj slučaj trebalo ozbiljno shvatiti i da bi ga trebalo temeljno istražiti.

Telefon - Sputnik Srbija
Rusija: Deset godina zatvora za „telefonski terorizam“

„Neosporna je činjenica da ovde ima metoda vođenja informacionog rata, informacionih specijalnih operacija kroz širenje lažnih informacija i povećavanje napetosti. Takođe je neosporno da ima mnogo onih koji su neprijateljski nastrojeni prema Rusiji i koji se time mogu baviti. Zbog toga svi takvi slučajevi zahtevaju temeljnu istragu“, naglasila je Legranova.

Poslednjih dana pisma sa belim prahom primilo je nekoliko političara i vladinih agencija širom sveta.

U utorak su slične pošiljke dostavljene u Vestminstersku palatu, gde zaseda Parlament Velike Britanije, kao i u kancelariju bivšeg američkog predsednika Baraka Obame u Vašingtonu. Mediji navode da se u kovertama nalazio bebi puder.

Ranije su slične pošiljke primili osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž i sin američkog predsednika Donald Tramp Mlađi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala