Neverovatan propust FBI doveo do pokolja na Floridi

© REUTERS / Broward County SheriffNikolas Kruz
Nikolas Kruz - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tinejdžer Nikolas Kruz, optužen za ubistvo 17 ljudi u srednjoj školi u Floridi, priznao je zločin, a sudija mu je odredio pritvor bez prava na kauciju.
Privođenje posle pucnjave na Floridi - Sputnik Srbija
Vođa rasista: Napadač sa Floride bio je član moje grupe

„Kruz je rekao da je on napadač koji je ušao u školu naoružan sa puškom R-15 i počeo da puca na učenike na hodnicima“, navodi se u spisima suda.

Dodaje se da je priznao i da je sa sobom poneo dodatnu municiju.

Kruz (19) je bacio oružje i pokušao da se stopi s masom učenika i tako pobegne.

Bi-Bi-Si prenosi da je Kruz navodno uspeo da pobegne sa mesta zločina i da je, pre nego što je uhapšen sat vremena posle napada, bio u Volmartu i Mekdonaldsu.

U međuvremenu su se pojavile nove informacije o Kruzu, među kojima i one da je legalno kupio automatsku pušku i da je na društvenim mrežama u objavama na neki način možda i najavio napad, što je bio predmet istrage Federalnog istražnog biroa prošle godine.

FBI je priznao da je u septembru prošle godine dobio dojavu o pretećoj poruci na internetu u kojoj je stajalo: „Biću profesionalni ubica u školi“.

© REUTERS / Jonathan DrakeOčaj u školi u kojoj je izvršen masakr
Očaj u školi u kojoj je izvršen masakr - Sputnik Srbija
Očaj u školi u kojoj je izvršen masakr

Taj komentar je pod imenom Nikolas Kruz objavljen na tuđem video-kanalu na Jutjubu, a sada se veruje da je to učinio upravo osumnjičeni za napad u školi.

Agenti FBI, međutim, tada nisu imali informacije koje bi otkrile „vreme, lokaciju i pravi identitet“ osobe koja je objavila preteću poruku, rekao je novinarima specijalni agent Robert Laski iz Džeksonvila.

Jutjub je uklonio preteću poruku, a FBI je odustao od dalje istrage.

U napadu je ubijeno 17 osoba, 15 povređeno, a Bi-Bi-Si navodi da je među žrtvama dosad identifikovano 12 učenika koji su imali između 14 i 18 godina.

Sudija u Floridi naredio je da Kruz bude zadržan u pritvoru bez prava na kauciju. Kruz se na saslušanju u sudu pojavio u narandžastom odelu sa lisicama na rukama iza leđa, a njegova advokatica koja ga je rukom obgrlila, nije podnosila žalbu na odluku suda, prenosi AP.

Policija u Kentakiju - Sputnik Srbija
Pokolj u Kentakiju: Ubio četvoro ljudi, pa presudio sebi

Kako je agencija prethodno izvestila, vođa ekstremističke rasističke organizacije Republika Florida Džordan Džereb izjavio je da je Kruz bio član njegove grupe i da je učestvovao u njihovim paravojnim vežbama u Talahasiju.

Nikolas Kruz je uhapšen nakon što je u sredu u srednjoj školi u Parklendu na Floridi započeo pucnjavu i usmrtio 17 osoba, a optužen je po 17 tačaka za ubistvo sa predumišljajem.

© REUTERS / Thom BaurŠkola u Parklendu u kojoj se desio masakr
Škola u Parklendu u kojoj se desio masakr - Sputnik Srbija
Škola u Parklendu u kojoj se desio masakr

Džordan Džereb je za AP objasnio da njegova grupa želi da Florida postane njihova lična država belaca i naglasio da nije lično poznavao Kruza, kao i da se on „ponašao po sopstvenom nahođenju po pitanju toga što je uradio i samo je on odgovoran za to“.

Džereb je takođe rekao da je Kruz imao „problem sa devojkom“ i da veruje da vreme napada, koji je izveden na Dan zaljubljenih, nije slučajnost.

Kako je AP prethodno preneo, američki predsednik Donald Tramp je u obraćanju naciji povodom tragičnog događaja na Floridi rekao da nijedno dete ne bi trebalo da ide u školu strahujući za svoj život i ocenio da je narod „udružen poput jedne velike američke porodice“.

Pucnjava na Floridi - Sputnik Srbija
Florida: U školi ubijeno 17 osoba, pucao bivši učenik

Najavio je i da će otputovati na Floridu kako bi se sastao sa porodicama žrtava, a američka agencija je naglasila da Tramp nije pomenuo oružje, niti kontrolu oružja.

Kruz je bivši učenik škole gde je izveo napad.

Ovo je, kako je Bi-Bi-Si preneo, verovatno 18. pucnjava u školi u SAD ove godine, a 291 od 2013. godine.

Do pucnjave je došlo u školi u gradu Parklendu, oko 72 kilometara severno od Majamija, koju pohađa više od 3.000 đaka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala