Vulin za Sputnjik o „slanju srpskih tenkova na Kosovo“: Albanci, ne igrajte se...

© Foto : Vojska SrbijeTenkovi Druge brigade Kopnene Vojske na vežbi.
Tenkovi Druge brigade Kopnene Vojske na vežbi. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nikome na Kosovu ne bih savetovao da podiže tenzije i da se igra sa mirom i bezbednošću Srba, kaže za Sputnjik ministar odbrane Aleksandar Vulin povodom tvrdnji albanskih medija da su srpski tenkovi krenuli ka Kosovu i Metohiji.

Prištinski sajt „Zeri“ tokom jučerašnjeg dana objavio je dramatičnu vest da Srbija šalje tenkove na granicu s Kosovom. Uz tekst koji je izazvao paniku među kosovskim Albancima, priložen je i video-snimak srpskih tenkova koji se navodno kreću od Preševa do graničnog prelaza u selu Mučibaba, na granici sa Gnjilanom.

Srpski tenk - arhivksa fotografija - Sputnik Srbija
Panika u Prištini: „Srpski tenkovi krenuli na Kosovo!“ (video)

U Vojsci Srbije za Sputnjik su demantovali ovu informaciju koja je aktivirala medijsku „bombu“ u regionu, a ministar odbrane Aleksandar Vulin za naš portal kaže da besmislene laži lista „Zeri“ ne zaslužuju komentar, ali da namera da se o Srbiji govori kao zemlji koja izaziva sukobe i ratove mora biti raskrinkana.

„Srbija nije pokretala svoju vojsku jer Srbija poštuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, što se često ne može reći za međunarodnu zajednicu, a posebno za vlasti u Prištini. Nasilje na Kosovu i Metohiji je i pre i posle 1999. godine dolazilo samo od albanskih terorista, i tako je i sada. Nikome na Kosovu ne bih savetovao da podiže tenzije i da se igra sa mirom i bezbednošću Srba. Mir i bezbednost na Balkanu su interes Srbije, očekujemo od svih ostalih aktera regionalne politike da to razumeju i da se tako ponašaju“, kaže ministar Vulin za Sputnjik.

© Foto : Vojska SrbijePrikaz naoružanja Vojske Srbije u Loznici povodom Dana državnosti.
Prikaz naoružanja Vojske Srbije u Loznici povodom Dana državnosti. - Sputnik Srbija
Prikaz naoružanja Vojske Srbije u Loznici povodom Dana državnosti.

Podsetimo, tenkovi Vojske Srbije jesu pokrenuti, ali ne zbog godišnjice takozvane nezavisnosti Kosova i Metohije, već zbog prikaza naoružanja u većim gradovima Srbije.

Naime, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nizom manifestacija obeležavaju Sretenje — Dan državnosti Srbije, koji se proslavlja u znak sećanja na Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i počelo oslobođenje od Turaka, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Uoči praznika, pripadnici Vojske Srbije organizovali su u Subotici, Jagodini, Boru, Petrovcu na Mlavi, Loznici, Užicu, Paraćinu i Prijepolju taktičko-tehničke zborove na kojima je građanima prikazan deo naoružanja i vojne opreme, koja uključuje i tenkove.

© Foto : Vojska SrbijeTenkovi su "primećeni" i u Užicu, na glavnom trgu gde su građani razgledali naoružanje, a većim gradovima, povodom Dana državnosti, prodefilovali su vojni orkestri.
Tenkovi su primećeni i u Užicu, na glavnom trgu gde su građani razgledali naoružanje, a većim gradovima, povodom Dana državnosti, prodefilovali su vojni orkestri.  - Sputnik Srbija
Tenkovi su "primećeni" i u Užicu, na glavnom trgu gde su građani razgledali naoružanje, a većim gradovima, povodom Dana državnosti, prodefilovali su vojni orkestri.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala