Komandant NATO-a Srbiju stavio u isti koš sa Švedskom i Finskom

© AP Photo / Krzysztof Mystkowski)Džejms Fogo
Džejms Fogo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Džejms Fogo kazao je da NATO prihvata odlučnost Srbije da ostane neutralna.

Fogo istovremeno navodi da je „Vojska Srbije veoma profesionalna“ i da će Alijansi „možda moći da pruži obuku i misije podrške u Avganistanu“. Admiral NATO-A smatra da je vojna neutralnost dugoročno održiva za Srbiju.

NATO - Sputnik Srbija
Zvaničnik NATO-a u Briselu: Srbija i Rusija — i to je u redu

„Naravno, Crna Gora postala je član na prošlogodišnjem samitu. Makedonija je u programu Partnerstvo za mir, a i prijavila se za članstvo u NATO-U. I nadam se da će postati član. Postoje zemlje poput Bosne i Gruzije, koje žele da postanu članice, a ima i drugih partnera, kao što su Srbija, Švedska i Finska, koje bi sad radije da ostanu partneri, da ne nastave prema punom članstvu u NATO-u“, rekao je Fogo za N1. On je ocenio da je „to u redu“.

„Radimo mnogo stvari, upravo sam ugovorio nekoliko vežbi i nekoliko zajedničkih napora sa Srbijom, jer ona je dobar, stabilan i profesionalan partner NATO-a. Postoje i druge stvari koje možemo da radimo. Potrebna nam je pomoć za odlučnu podršku u Avganistanu, a Vojska Srbije veoma je profesionalna i možda će moći da pruži obuku i misije podrške. Ali to je političko pitanje za vašu Vladu, za vašeg predsednika, premijerku i ministra odbrane“, naveo je Fogo.

Prema njegovim rečima, Srbija je suverena država i ima svako pravo da izabere svoje bilateralne prijatelje i saveznike, kao i multilateralne prijatelje i savetnike, kao i da učestvuje na način koji Vlada i predsednik smatraju odgovarajućim.

„Zasad je to dobro funkcionisalo. Srbija je vojno neutralna. Međutim, pružila je sjajnu podršku u partnerstvu sa NATO-om i ima saveznike i prijatelje koji nisu nužno i prijatelji NATO-a. Naravno, Srbija ima odnose s Rusijom. Tu sad postoji napetost kao rezultat nelegalnog pripajanja Ukrajine. Ranije smo razgovarali o tome. Ali Srbija se veoma pažljivo kreće tankom linijom u diplomatiji sa Zapadom i s Istokom, a i s Kinom. Mislim da je to pohvalno za Srbiju, da može da ima prijatelje na obe strane. To dobro funkcioniše, pa mi ne smeta“, ocenio je komandant NATO-a.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala