Vučić: Hvala što čuvate svoje srpsko ime i prezime

© Tanjug / Dimitrije GollAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras u obraćanju na skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu da Hrvatska i Srbija treba da čuvaju identitet Srba u Hrvatskoj, kao što mi u Srbiji imamo obavezu i odgovornost da čuvamo identitet Hrvata u Srbiji.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Kao mlad čovek nisam shvatao, ali sada znam...

Na početku obraćanja, Vučić je svim Srbima iz Hrvatske koji su došli na skup zahvalio što čuvaju svoja ognjišta, svoje porodice i svoje srpsko ime i prezime.

„Srbi u Hrvatskoj su narod sa bogatom istorijom koji je dao veoma značajan viševekovni politički, društveni, kulturni i naučni doprinos u izgradnji svake državne zajednice na prostoru današnje Hrvatske“, poručio je Vučić.

On je ponovio zahvalio hrvatskoj predsednici na pozivu u vreme „kada je najlakše u Zagrebu napadati Srbe u Srbiji i kada nije mnogo teško u Beogradu na sličan ili istovetan način odgovarati“.

Za nekoliko meseci, kada ona bude došla u posetu, uveren je, moći će da pokaže rezultate toga i šta je urađeno za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji.

„Njihov bolji život značiće veću sigurnost i bolji život za vas, naše Srbe u Hrvatskoj, i to je ono što će biti čisti rezultat“, rekao je Vučić.

Grabar Kitarović Srbima: Hrvatska je vaša domovina

Predsednica Hravtske Kolinda Grabar Kitarović poručila je Srbima u Hrvatskoj da je Hrvatska njihova domovina, kao i da je dijalog put u budućnost i ujedno zapreka za ponavljanje tragedija/

Obraćajući se učesnicima Skupštine SNV, ona je rekla da joj je drago što može da ih pozdravi na tom mestu kao njihova predsednica.

Podsetivši na vremena kada su Srbi i Hrvati sarađivali, ona je poručila da su nadolazeća vremena umanjila osećaj bliskosti i poverenje, a da su ostale posledice i frustracije koje se i danas osećaju.

"I ako se ne možemo složiti oko svega iz prošlostsi uvereni smo da možemo da sarađujemo, da kao političari imamo zadatak da učimo iskorake koji će svima otvoriti perspektivu bolje budućnosti. Zato sam i uputila poziv Vučiću i i zahvaljujem mu na odzivu", poručila je ona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u Zagrebu - Sputnik Srbija
Ocene hrvatskih medija: Kolinda poražena „do kolena“

Vučiću je povodom njegovog utiska da je protekla dva dana očekivao da će ipak biti malo lakše, "replicirala" izrekom — što nas ne ubije, to nas ojača, te dodala da su "ova dva dana raspravili pitanja važna za oba naroda".

"Sudbina nestalih, jedna od najvažnijih tema, a pravo na ukop ili obeležen grob jedno je od temeljnih prava i preduslov uspeha dijaloga i amosfere u kojoj će se moći govoriti o većoj saradnji u oblasti ekonoje i drugim", rekla je hrvatska predsednica.

Izrazila je zatim zajedničko uverenje da bez obzira na razlike imamo dužnost da postavimo osnove trajnog dijaloga i saradnje koji neće moći da poremete povremeni incidenti.

"To je u interesu naših bilatelnih odnosa ali i regiona", kazala je predsednica Hrvatske, te dodala da je Hrvatska članica EU i NATO, a članstvo Srbije u EU je i hrvatski interes.

Istina, kako je rekla, postoje otvorena pitanja u pristupnom procesu Srbije, ali koja dve zemlje mogu i treba da reše bez spoljnih uplitanja.

"Zato treba proširivati oblasti i saradnje, a to je značajnim delom u rukama manjina", primetila je i dodala da je Hrvatska radila na više načina na unapređenju položaja srpske manjine i povratka.

"Naš zadatak je da to bude što vidljivije u praktičnom životu", rekla je, te poručila da je u tom smislu dijalog najvažniji, jer je "to put u budućnost koju želimo našim narodima i zapreka za ponavljanje tragedija".

Kitarović je dodala da u rešavanju problema nema manjinske i većinske politike nego samo državne, dodajući da u Hrvatskoj niko ne sme da bude građanin drugog reda.

"Poruka iza koje čvrsto stojim i što je danas zajednička poruka svim Srbima u Hrvatskoj: Hrvatska je vaša domovina", zaključila je Grabar Kitarović.    

Porfirije: Svađali smo se i mirili, treba da budemo braća

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u Zagrebu - Sputnik Srbija
VUČIĆ U ZAGREBU Hrvatski mediji: Ovako nešto se na Pantovčaku ne pamti

Mitropolit Porfirije izrazio je danas zadovoljstvo što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić smogao snage i hrabrosti i pored neprijatnog ambijenta, i sa ove i sa one strane granice, da prihvati poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i dođe u Zagreb i Hrvatsku.

„Srbi i Hrvati su upućeni jedni na druge. Svađali su se, ali su se i mirili jer jesu i treba da budu braća“, rekao je Porfirije na Trećoj Velikoj skupštini Srpskog nacionalnog vijeća u Zagrebu.

„Siguran sam da i ovaj susret dva predsednika zaista jeste jedna banja“, rekao je Porfirije uporedivši susret Vučića i Grabar Kitarovićeve sa stavom Šopenhauera da su susreti — banje.

„Rezultati i efekti boravka u banji pokazuju se naknadno. Sad ima mnogo onih koji bi parazitski hteli da umanje značaj susreta i možda se čini da nije moralo do njega doći jer će efekti biti nepovoljni. Ali susret koji se desio jeste banja koja će rezultate tek pokazati“, poručio je on.

Zbog toga im se zahvalio u ime svih Srba i svih pravoslavnih koji žive u Hrvatskoj.

Mitropolit Zagrebačko-ljubljanski Porfirije, Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović u Zagrebu. - Sputnik Srbija
Vladika Porfirije: Kolinda i Vučić daju nadu

Skloni smo da krivimo uvek druge, ističe on i pita šta smo sebi učinili, da li se osećamo kao zajednica.

„Ako imamo svest o tome ko smo i šta smo, onda pre svega među nama postoji solidarnost. Da li je moguće da na sat od Zagreba žive Srbi kao da su u Africi“, pitao je Porfirije i dodao da je važno da pođemo od sebe, da li smo učinili sve što možemo da očuvamo svoj identitet.

„Znam da se plašite, možda ima puno objektivnih razloga, ali možda ima i subjektivnih — možda je tako lakše“, konstatuje Porfirije.
Počnimo od sebe i ne prebacujmo krivicu na druge, poručuje on.

„Srbi i Hrvati su upućeni jedni na druge. Svađali su se, ali su se i mirili jer jesu i treba da budu braća“, dodao je on.

Vaš dolazak veliko je ohrabrenje i podrška, poručio je predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović mitropolit Porfirije.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala