Dodik: Vučić predstavlja sve Srbe u Zagrebu

© Sputnik / Aleksandar MilačićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas za Srnu da je Srbija nesumnjivo jedna od najvažnijih zemalja u regionu za stabilnost i bezbednost i da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu dobra prilika da Srbija i Hrvatska otpočnu dijalog i da se mnoga pitanja, koja su do sada predstavljala problem, pokušaju rešiti.

Dodik je istakao da Vučić ovom posetom pokazuje da Srbija ima kapacitet i sposobnost za razgovore i dogovore po mnogim pitanjima.

Ustaše u Zagrebu - Sputnik Srbija
Gradonačelnik: U Zagrebu nema ustaša

„Očigledno je da atmosfera koja se pravi u Hrvatskoj oko ove posete nije primerena, ali to upravo govori o značaju koji Vučić kao predsednik Srbije ima u regionalnoj stabilizaciji i dobrim odnosima“, rekao je Dodik.

Dodik je ocenio da su mnoga pitanja iz prošlosti veoma teška, u odnosima između Srba i Hrvata, ali da ovu posetu treba iskoristiti kao novu priliku da se uspostave sigurni i dobri odnosi u budućnosti koji bi garantovali bezbednost i mir za oba naroda i sve tri države.

Prema njegovim rečima, Srbi imaju dve države — Srbiju i Republiku Srpsku, Hrvati imaju Hrvatsku i to je novi istorijski kontekst koji je doneo raspad bivše Jugoslavije.

„Želim uspeh Vučiću u razgovorima. On je pozvan da svojim kredibilitetom predstavlja ne samo Srbiju, nego i da razgovara o svim pitanjima između Srba i Hrvata“, rekao je Dodik.

Tramvaj u Zagrebu. - Sputnik Srbija
Bizaran poziv Zagrepčanima pred dolazak Vučića

Govoreći o mogućem bezbednosnom riziku tokom Vučićeve posete Hrvatskoj, Dodik je rekao da taj rizik uvek u nekom smislu postoji, ali da ne veruje da bi moglo nešto da se dogodi što bi ugrozilo ovu posetu.

„Znajući Vučića, to sigurno njega ne bi sprečilo da ode u posetu“, rekao je predsednik Srpske.

Podsećajući na neugodno iskustvo u Srebrenici, Dodik je rekao da institucije BiH kriju one koji su tada pokušali ubistvo Vučića.

„Institucije BiH i njihovi politički mentori, pre svega bošnjački, a delom i ovi iz Saveza za promjene, iz srpskog naroda, skrivaju počinioce mada je to sve jasno, šta oni čine i rade. To je svakako opasno za sve buduće događaje, ali verujem da će Hrvatska voditi računa o bezbednosti same posete“, zaključio je predsednik Republike Srpske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala