Kosovo deset godina kasnije: Ne žive bolje ni Srbi ni Albanci

© Flickr / David BaileyPriština, Kosovo
Priština, Kosovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Kosovu se danas ne živi bolje nego 2008. godine, kada je jednostrano proglašena nezavisnost, integracija Severa neodrživa je na način na koji se trenutno sprovodi, Srbi i Albanci sarađuju onoliko koliko im je u interesu — poruke su sa debate „Društveno-politički tokovi na Kosovu 2008-2018“.

Govorili su Špetim Gaši iz Saveta za inkluzivno upravljanje i novinar Željko Tvrdišić. Iako nisu optimisti da će se u narednim godinama poboljšati kvalitet života građana na Kosovu, ne očekuju da će u narednom periodu biti većih tenzija među zajednicama.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće H.R. Mekmaster - Sputnik Srbija
Vašington i Priština u svemu saglasni

„Albanci na Kosovu danas žive u realnosti. Ništa se nije promenilo od 2008. godine, nezaposlenost je i dalje 35 odsto, društveni bruto proizvod ne raste, ne postoji kvalitetna administracija“, smatra Špetim Gaši.

Govoreći o odnosima Srba i Albanaca u 2018, Gaši tvrdi da su oni bolji nego što su bili pre deset godina, ali i da je pomirenje proces za koji je potrebno vreme.

„Mislim da Srbi i Albanci moraju da se dogovore, da Albanci nađu način da Kosovo bude država i za Srbe“, kaže on.

Sa druge strane, o odnosima Srba i Albanaca, Željko Tvrdišić navodi:

„Srbi i Albanci sarađuju onoliko koliko im je interes.“

Tvrdišić je govorio i o iseljavanju Srba u proteklih deset godina:

SAD i Rusija - ilustracija - Sputnik Srbija
Okršaj najmoćnijih: Ako Brisel otme Srbiji Kosovo — Njujork joj ga vraća

„Srba je sve manje u urbanim sredinama. Nisam siguran da ima više Srba u Prištini nego što ih je bilo 2008, ne mislim da ih u Prizrenu ima više nego što je bilo ranije. I to je problem, sve manje je Srba na Kosovu.“

Smatra i da su promene na Severu Kosova počele da se dešavaju 2013. godine nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, ali se, ocenjuje, kvalitet života građana čak i pogoršao.

„Ono što su problemi poslednjih godina je visok stepen nezaposlenosti i siromaštva. Ne vidim način na koji će se to brzo rešiti, trebaće dosta vremena“, navodi Tvrdišić.

Govoreći o Briselskom procesu, panelisti su se složili da je integracija Severa u kosovsko društvo „neodrživa na način na koji se trenutno sprovodi“.

„Ja mislim da nije održiva ova integracija na način na koji je izvedeno do sada. Imali smo izbore i gradonačelnike, ali nema administracije koja može normalno da funkcioniše“, kaže Gaši.

Učesnici debate govorili su i o početku rada Specijalnog suda za zločine „Oslobodilačke vojske Kosova“, kao i o očekivanjima kada je u pitanju potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine u procesu evropskih integracija Srbije.

 

KosSev

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala