Dačić o SAD i „šta znači sporazum Beograda sa Prištinom“

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija pokušava da nađe određene zajedničke interese sa novom američkom administracijom, rekao je srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

On je to istakao posle susreta sa Vesom Mičelom i uoči razgovora sa Reksom Tilersonom, a za „Glas Amerike“ je dodao da je susret sa Mičelom praktično bio uvod u susret sa Tilersonom, sa kojim se sreo i nedavno u Beču.

Podsetivši da je Mičel novi čovek u američkoj administraciji, koji je zamenio Viktoriju Nuland, Dačić je rekao da on nije iz tog klasičnog formata Stejt departmenta i predstavlja „čoveka nove američke administracije“.

„Imajući sve to u vidu trudimo se da na najozbiljniji način priđemo najvažnijim nosiocima američke zvanične državne politike. To su predsednik Tramp, potpredsednik Pens, Tilerson, kako bismo videli da li postoji razumevanje za srpske argumente“, rekao je Dačić.

Zastave EU i Kosova na glavnom trgu u Prištini - Sputnik Srbija
Priština pojela EU — Beograd „guta žabe“

Podsetivši da će se 28. jula navršiti vek od kada se srpska zastava zavijorila na Beloj kući, američki predsednik Vudro Vilson je to uradio u čast srpskih vojnika koji su pali kao žrtve u Prvom svetskom ratu, a bio je i veliki prijatelj Mihajla Pupina, Dačić je kazao da su nakon toga, u ovom trenutku, odnosi dve države došli u jednu fazu potpunog nepoklapanja.

„Čak ne bih rekao ni nepoklapanja, nego velikog sukobljavanja. Imali smo čak i bombardovanje“, naveo je Dačić.

On je kazao da misli da sada dolazi do promena, barem u tom smislu da postoji spremnost da se saslušaju „naši argumenti i da se saslušaju naši predlozi kako mi mislimo da se određene stvari mogu rešavati i šta nam je zajednički interes“.

A to su, naveo je ministar, bezbednost, stabilnost, mir u regionu.

„Da bi do toga došlo, to se ne može ostvariti bez dogovora sa srpskim narodom kao najvećim narodom u regionu. Da bi do toga došlo mora da se pronađe neki zajednički, ja to zovem minimumom zajedničkog interesa, ne moramo maksimum, da dođemo do minimuma. I zato mislim da je ovaj sastanak sa Mičelom bio veoma koristan“, kazao je Dačić.

Upitan šta za Beograd znači pravno-obavezujući sporazum sa Prištinom i da li je to priznavanje Kosova, Dačić je rekao da taj sporazum znači da „mi treba da regulišemo naše odnose, da nemamo bilateralne sporove sa Kosovom“.

A na pitanje da li to podrazumeva dve države, Dačić kaže da „oni mogu da razmišljaju o tome kako hoće pojedinačno, ali da EU kao organizacija ne može da utvrdi takav stav nikada zato što postoji pet zemalja koje nisu priznale Kosovo“.

„Ako neko misli da mi sad treba da prihvatimo ono što su jednostrano uradili Albanci, mislim da to nije realno“, naveo je ministar.

Govoreći o istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića, Dačić je ponovio da Srbija nije dobila nikakve informacije iz Prištine. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala