Bivši američki vojnik želi da pomogne porodici ruskog heroja (video)

© Foto : Youtube/RTAmerički vojni lekar Stiv Sola odao je poštu poginulom ruskom pilotu
Američki vojni lekar Stiv Sola odao je poštu poginulom ruskom pilotu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki vojni lekar, bivši član posade američkog vazduhoplovstva Steve Sola, želi da pomogne porodici pilota Romana Filipova, koji je poginuo u Siriji.

„Ja sam, kao bivši član posade vojnog aviona, pažljivo čitao materijale o majoru Filipovu i veoma sam ožalošćen zbog toga što se desilo. Da li možda postoji neki privatni fond za prikupljanje sredstava za podršku njegovoj porodici? Siguran sam da je Vazdušno-kosmičke snage Rusije neće ostaviti u nevolji, ali možda postoji i neki drugi način da se pomogne“, navodi se u pismu koje je stiglo u redakciju televizije RT.

U intervjuu za RT Sola je ispričao da je bio ushićen odvažnošću ruskog vojnika koji se „žrtvovao za svoje saborce“. Sola je priznao da nije siguran da li bi imao hrabrosti da učini isto.

„On je bio izuzetan čovek. Žao mi je što ga nisam lično poznavao“, dodao je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin potpisao ukaz: Roman Filipov je heroj

„Znao je kakve su mu šanse i znao je šta mora da uradi. I znao je da ga nikada neće zarobiti. To je odluka koju je morao da donese“, rekao je Sola, vidno uznemiren. „To je bila veoma teška odluka ali ja je pozdravljam. Uradio je ono što je morao da uradi“, dodao je on.

Major Roman Filipov poginuo je 3. februara. Jurišni avion Su-25, u kojem je preletao zonu deeskalacije Idlib, teroristi su oborili ručnim lansirnim sistemom. Pilot je uspeo da izvesti komandu o napadu, a zatim se katapultira u području naselja Tel Debes koje je pod kontrolom terorista.

Nakon prizemljenja, Filipov je počeo da se bori sa teroristima i ozbiljno je ranjen. Kada su teroristi prišli na nekoliko desetina metara, major se razneo granatom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala