Dačić u SB UN: Upozoreni smo da budemo mirni

© Foto : mfa.gov.rsMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da je realnost na Kosovu i Metohiji takva da ni posle četiri i po godine nema naznaka da će Priština ispuniti svoju obavezu i formirati ZSO, a da nedavno ubistvo Olivera Ivanovića ukazuje da je bezbednosna situacija na Kosovu nesigurna i osetljiva.

On je na sednici SB UN rekao da su pre početka sastanka stigle sugestije da se „držimo teme sastanka i pokažemo konstruktivnost, miran ton uz izbegavanje konfrontacija“.

„Kao i pre, fokusiraću se na aktuelnu situaciju i izveštaj generalnog sekretara. Nadam se da će i predstavnica Prištine prihvatiti te sugestije, da neće držati istorijske lekcije, iznositi neistine i ulepšavati stvarnost i ignorisati izveštaj generalnog sekretara i realnost na terenu“, rekao je Dačić.

Evropa - ilustracija - Sputnik Srbija
Crno na belo: Kosovo hitno u UN da bi Srbija ušla u EU — ko zna kad

On je podsetio da je Briselski sporazum potpisan 2013. i da je uspostavljanje ZSO za Srbiju „krucijalno pitanje od nemerljivog značaja“ jer teba da zaštiti vitalne interese Srba na Kosovu.

„Srbija četiri i po godina strpljivo čeka da Kosovo ispuni tu obavezu. Nema države u SB UN koja nije apelovala da Kosovo tu obavezu ispuni, ali pomaka ima malo. Generalni sekretar konstatuje da nema napretka i da nema naznaka kada će se to desiti. To je realnost na terenu“, poručio je on.

Takođe, naveo je da je Srbija konstruktivno i posvećeno učestvovala u dijalogu verujući da će rešavanje svih otvorenih pitanje doprineti miru i stvaranju prilika za napredak regiona i članstvo regiona u EU.

„Uvereni da nema alternative, Srbija je dosledno primenjivala svoje obaveze. Srbija je spremna da dijalog nastavi, ali postavlja se pitanje da li će ijedan dogovor imati smisla ako nema naznaka o formiranju ZSO“, poručio je Dačić.

Realnost na terenu je, dodao je Dačić, i to da je 16. januara ubijen Oliver Ivanović i da je ovaj događaj dramatično ugrozio sigurnost na Kosovu.

„Ubistvo je bezumni teroristički akt koji ugrožava stabilnost ne samo severa već i celog regiona“, upozorio je on.

Oficir salutira ispred zastave - Sputnik Srbija
Sad se lomi: Kosovo cepa Evropu — čeka se sledeći manevar Beograda

Podsetio je da je sever Kosova 21. i 22. januara posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tada pozvao na očuvanje stabilnosti i mira, staloženosti i dostojanstva i naveo da se sve mora rešavati dijalogom i mirnim putem.

Podsetio je da je Srbija uputila pismo Unmiku i Euleksu da njeni organi učestvuju u istrazi, što je ponovio i Vučić u razgovoru sa Hašimom Tačijem.

„Prištinske institucije su to odbile, ali tri nedelje kasnije nemamo nikakve informacije osim nekih izjava zvaničnika da je reč o mafijaškom obračunu i da nije etnički motivisano. To vodi samo ka zamagljivanju. Privođenje pravdi nalogodavaca i izvršilaca i otkrivanje motiva ključno je za mir“, rekao je Dačić.

To je sve dokaz da je „bezbednosna situacija nesigurna i osetljiva i potvrđuje potrebu prisustva međunarodnih snaga“, zaključio je Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala