Jad Vašem strahuje: Poljski zakon može da iskrivi istoriju

© REUTERS / Baz RatnerSrpski muzej posvećen žrtvama Holokausta ne bi bio monumentalan kao što je onaj u Izarelu, prikazan na ovoj slici. Prema Žambokijevim rečima, dovoljna je skromna zgrada u kojoj bi bila smeštena postavka. Ono što je važno jeste da se buduće generacije obrazuju o tome šta je značio Holokaust.
Srpski muzej posvećen žrtvama Holokausta ne bi bio monumentalan kao što je onaj u Izarelu, prikazan na ovoj slici. Prema Žambokijevim rečima, dovoljna je skromna zgrada u kojoj bi bila smeštena postavka. Ono što je važno jeste da se buduće generacije obrazuju o tome šta je značio Holokaust. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Muzej Holokausta Jad Vašem u Izraelu oglasio se povodom spornog zakona koji je usvojio Parlament Poljske, navodeći da se plaši da bi taj zakon mogao da iskrivi istoriju i utiče na istraživanja, obrazovanje i sećanje na Holokaust.
Varšava - Sputnik Srbija
Kačinjski: Nemačka će morati da nam plati

Taj zakon, za koji je predsednik Poljske Andžej Duda izjavio da će ga odobriti, predviđa zatvorske kazne za sugerisanja da je ta zemlja, na bilo koji način, bila saučesnik u nacističkom Holokaustu.

Kako se navodi u saopštenju Jad Vašema, tekst tog zakona ima greške i „može da dovede do izobličenja istorije zbog ograničenja koja zakon postavlja za javno izražavanje stavova o saučesništvu delova poljskog stanovništva u zločinima koji su se dogodili na njihovoj zemlji tokom Holokausta“, prenosi AP.

Kako je Rojters prethodno preneo, Izrael je nakon te izjave poljskog predsednika izrazio nadu da će Poljska ipak imati amandmane na sporni zakon.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela je u saopštenju putem Tvitera poručilo da se nada da će „biti moguće saglasiti se po pitanju izmena i amandmana na zakon“ pre nego što bude finalizovan.

AP je preneo i da je jedan od glavnih predstavnika američke jevrejske zajednice Malkom Hunlajn takođe kritikovao ponašanje Poljske po pitanju novog zakona o Holokaustu.

„Nije kredibilno uključiti se u poricanje“, rekao je on, dodajući da bi bilo bolje kada bi Poljska rekla „bilo je zlodela, mi ih priznajemo“.

Ulje na platnu, Holokaust. slika koja se nalazi u muzeju u Vašingtonu, SAD - Sputnik Srbija
Ekskluzivno: Čovek kome je gestapovac spasio život osniva „Jad Vašem“ u Srbiji

Kako je Duda kazao, on će od Ustavnog suda tražiti pojašnjenje zakona, koje će biti izdato nakon što zakon stupi na snagu.

Sporni zakon predviđa zatvorske kazne do tri godine za spominjanje imena „poljski kampovi smrti“ i „javno i protiv činjenica“ sugerisanje da su Poljaci i Poljska bili saučesnici u zločinima nacističke Nemačke koja je okupirala Poljsku 1939. godine.

Vlada Poljske obrazložila je da je zakon neophodan kako bi se zaštitila reputacija Poljaka kao žrtava nacističke agresije, dok Izrael smatra da će zakon sprečiti pravu istinu o ulozi Poljske u nacističkim zločinima.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala