Han: Vaše najveće obaveze — Kosovo i vladavina prava

© AP Photo / /Visar KryeziuJohanes Han
Johanes Han - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komesar za proširenje Johanes Han govorio je za TV O2 o Strategiji za proširenje EU i precizirao da 2025. jeste "ostvariv i realan, ali i ambiciozan rok".

Na pitanje šta su najveće obaveze i prepreke Srbije na putu ka članstvu u EU, komesar je rekao:

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker - Sputnik Srbija
Junker o ulasku Srbije i Crne Gore u EU: Pogrešno ste shvatili

"Jedna od njih je svakako normalizacija sa Kosovom, a druga su rezultati u oblasti vladavine prava. Zakoni uglavnom postoje, negde su dalja usklađivanja neophodna, ali ono što je zaista bitno to je dokaz o njihovim rezulatitima i primeni."

Podsetimo, u danu u kom će biti predstavljena Strategija za proširenje EU, predsednik EK Žan Klod Junker je rekao da 2025. nije godina kada bi Srbija i Crna Gora "morale" da budu u EU, već da je to indikativni datum i ohrabrenje.

"Pogrešno je predstaviti da smo ja i Evropska komisija rekli da Srbija i Crna Gora moraju biti u EU do 2025. godine. Ne, to je indikativni datum i ohrabrenje, tako da ove zemlje rade snažno i prate taj put", izjavio je Junker u Strazburu pred predstavljanje Strategije proširenja.

Intervju sa Hanom gledajte na TV O2 u vestima u 16h, gde ćete čuti odgovore na konkretna pitanja — ko bi trebalo da sastavi, a ko da potpiše pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine, kao i deo poruke koju Han donosi u Beograd.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala