EU usvojila strategiju za prijem zemalja Zapadnog Balkana

© PixabayBalkan EU - ilustracija
Balkan EU - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska komisija na sastanku u Strazburu usvojila konačan tekst strategije za prijem Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u članstvo EU.
Johanes Han - Sputnik Srbija
Han: Vaše najveće obaveze — Kosovo i vladavina prava

U strategiji se navodi da bi do 2025. EU mogla da ima više od sadašnjih 27 članica ali da će brzina napredovanja na tom putu zavisiti od pojedinačnih zasluga i konkretnih rezultata svake zemlje ponaosob, saopštila je EU.

Uz ocenu da su Srbija i Crna Gora najviše napredovale na evropskom putu i da bi do 2025. mogle postati članice, Strategija objašnjava korake koje te dve zemlje treba da preduzmu kako bi završile proces pristupanja u perspektivi do 2025. godine.

„Drugi bi mogli da ih sustignu, ali su Crna Gora i Srbija jedine dve zemlje sa kojima se već uveliko vode razgovori o pristupanju“, navodi se u tekstu ali i dodaje da će ta perspektiva konačno zavisiti od snažne političke volje, postizanja realnih i neprekidnih reformi, kao i konačnih rešenja za sporove sa susedima, navodi se.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker - Sputnik Srbija
Junker o ulasku Srbije i Crne Gore u EU: Pogrešno ste shvatili

Dodaje se da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju šansu da napreduju na evropskom putu a Komisija ih ocenjuje na pravedan i objektivan način na osnovu zasluga i brzine kojom postižu napredak.

Kada je reč o Albaniji i Makedoniji, ocenjuje se da te dve zemlje postižu značajan napredak na evropskom putu i dodaje da je Komisija spremna da pripremi preporuke za otvaranje pristupnih pregovora, na osnovu ispunjenih uslova.

Za BiH u strategiji se navodi da će Komisija početi pripremu Mišljenja o prijavi za članstvo Bosne i Hercegovine nakon što dobije sveobuhvatne i potpune odgovore na Upitnik.

Uz stalne napore i angažman, Bosna i Hercegovina bi mogla da postane kandidat za pridruživanje.

Kada je reč o Kosovu navodi se da Kosovo ima priliku za održiv napredak kroz sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i napredak na evropskom putu kada to budu dozvolile objektivne okolnosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala