Ovo nije vežba: Ameriku potreslo 38 minuta panike i primarnog straha

© AP Photo / Jeremy DaRosLažno upozorenje za cunami u Americi
Lažno upozorenje za cunami u Americi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pojedinim stanovnicima Istočne obale Amerike stigle su poruke upozorenja na cunami, ali je Nacionalna meteorološka služba saopštila da je ono lažno i da je u pitanju samo test.
Ekonomija, pad - Sputnik Srbija
Sudbini čovečanstva preti finansijski cunami

Meteorolog Hendrikus Lulofs izjavio je da je došlo do kvara tokom rutinske probe, što je dovelo do toga da neki korisnici mobilnih aplikacija prime ono što je izgledalo kao pravo upozorenje, prenosi AP.

On je rekao da Nacionalna meteorološka služba pokušava da otkrije šta se dogodilo i putem društvenih mreža da javnost obavesti da ne postoji opasnost od cunamija.

Taj događaj je usledio mesec dana nakon što je stanovnicima Havaja izdato lažno upozorenje na raketni napad, koje je izazvalo, kako su američki mediji opisali, „38 minuta panike i primarnog straha“.

Agencija za vanredne situacije Havaja (Hi-EMA) poslala je umesto primarnog, internog testa koji je bio u planu, pravo upozorenje na napad balističkom raketom televizijama, radio-stanicama i na telefone.

U poruci se građani upozoravaju na pretnju od balističke rakete i pozivaju da hitno potraže sklonište.

„Ovo nije vežba“, navedeno je u poruci.

Stanovnici i turisti na Havajima su 38 minuta, kako su mediji opisali, bili u panici strahujući za život, nakon čega je Guverner Havaja Dejvid Idž izašao pred medije i rekao da je „ljudskom greškom poslata lažna uzbuna“, a četiri minuta nakon toga njegova izjava je objavljena na društvenim mrežama.

Nekoliko sati kasnije održana je konferencija za medije na kojoj je iznet detaljan splet događaja, a Idž je naveo da vlasti zaustavljaju sve buduće vežbe uzbune dok Hi-EMA ne sprovede potpunu istragu o tom događaju.

Zemljotres u Meksiku - Sputnik Srbija
Jak zemljotres u Meksiku, ima žrtava, zabeležen cunami (video)

Guverner Havaja se na konferenciji izvinio za „bol i zabunu“ koje je izazvalo lažno upozorenje.

Dok je predsednik lokalnog parlamenta Havaja Skot Saiki rekao da je neko pritisnuo pogrešno dugme, iz Bele kuće je saopšteno da se radilo isključivo o „državnoj vežbi“.

Saiki je izjavio da je sistem, za koji je stanovnicima Havaja rečeno da se na njega mogu osloniti, potpuno zakazao, a portparolka Bele kuće Lindži Volters izjavila je tada da je američki predsednik Donald Tramp „upoznat sa situacijom u vezi sa vežbom za vanredne okolnosti na Havajima“, navodeći da se radilo „isključivo o vežbi“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala