SAD: Sirijski režim koristi hemijsko oružje — Rusija ga štiti

© Flickr / Tom ArthurZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija nije ispunila svoje obaveze u sprečavanju sirijskog režima da iskoristi hemijsko oružje, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.
SB UN - Sputnik Srbija
Hemijski napad u Siriji: Interesantno, zašto baš sada

„Štiteći sirijski režim od odgovornosti, Rusija nije realizovala obaveze koje je preuzela“, navodi se u saopštenju američkog spoljnopolitičkog resora.

U njemu se govori da je šef Stejt department Reks Tilerson u januaru u Parizu izjavio da „otkad je ušla u Siriju Rusija ima odgovornost za žrtve u Istočnoj Guti i druge mnogobrojne žrtve među Sirijcima za vreme korišćenja hemijskog oružja“.

SAD su „krajnje zabrinute saopštenjima da je sirijski režim upotrebio hlor… ovog puta u provinciji Idlib u području Sarakeba“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta, koji je naglasio da je to „šesti napad za poslednjih 30 dana“.

„Pozivamo međunarodnu zajednicu da bude jednoglasna, iskoristi svaku mogućnost za vršenje pritiska na režim (Bašara el Asada) i one koji ga podržavaju kako bi prekinuo da koristi hemijsko oružje i privede pravdi one koji su krivi za užasne napade“, naglasio je Stejt department.

Sirijska opozicija je 4. aprila 2017. godine saopštila da je u napadu hemijskim oružjem u gradu Han Šejhun u provinciji Idlib poginulo 80, a ranjeno 200 ljudi. Za napad su okrivljene sirijske vladine snage, koje su to odlučno odbacile i za napad optužile teroriste i njihove pokrovitelje. Celokupan hemijski arsenal Sirije izvezen je iz zemlje pod kontrolom OZHO.     

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala