Sputnjik na licu mesta: Kako živi Moskva usred „arktičke invazije“ (foto, video)

© SputnikDopisinica Sputnjika Olivera Ikodinović u Moskvi
Dopisinica Sputnjika Olivera Ikodinović u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pogled kroz prozor sa četvrtog sprata mog moskovskog stana ovog jutra delovao je veličanstveno — prizor je podsećao na pravu zimsku bajku. Potpuni užitak remetilo je samo struganje lopata i pomisao koja je mučila i većinu Moskovljana — kako stići do posla posle „arktičke invazije“, koja je ovog vikenda okovala Moskvu?!

Kao i svakog jutra, ispred ulaza zatičem grupu radnika, zaduženih za održavanje zgrade i okolnog dvorišta. Oni su tu uvek, bez obzira na godišnje doba. Svakog jutra me ispraćaju na posao i gotovo na istom mestu dočekuju. I uvek ljubazno pozdravljaju.

Svaka zgrada u Moskvi ima takvu „brigadu“, koja zimi neumorno uklanja sneg sa pešačkih staza i parkinga, u proleće farba dečija igrališta i klupe, leti kosi i održava bašte sa cvećem, a u jesen skuplja opalo lišće…

Iako su i ovog jutra, kao i svakog prethodnog, počeli još pre svitanja, jasno je da teško sve postižu, jer sneg neprestano pada.

Dok čiste staze, sneg nabacuju na gomile, koje dosežu visinu i od preko dva metra.

Put do metroa vodi me kroz park, staza je dobro utabana, ali se ipak teže hoda. Na obližnjim parkinzima automobili su potpuno zatrpani i čini se kao da će do proleća ostati „zarobljeni“. 

Iako na vestima javljaju da ruska prestonica takve padavine nije doživela poslednjih sto godina, život u gradu se odvija uobičajeno. Svi idu na posao kao da se ništa nije desilo, a komunalci na sve načine pokušavaju da se izbore sa posledicama nevremena.

© Sputnik . Olivera IkodinovićSneg je uklanjalo 4.000 kamiona i preko 15.500 mašina za čišćenje snega
Sneg je uklanjalo 4.000 kamiona i preko 15.500 mašina za čišćenje snega - Sputnik Srbija
Sneg je uklanjalo 4.000 kamiona i preko 15.500 mašina za čišćenje snega

Sve glavne moskovske ulice su očišćene, saobraćaj se u centru odvija bez zastoja. Trotoari se i dalje neprestano čiste, kao i krovovi zgrada.

U čišćenju učestvuje više od 15,5 hiljada jedinica specijalne tehnike i 70 hiljada radnika. Pomaže i vojska. Na čišćenju se radi 24 sata dnevno.

U moskovskom Hidrometeorološkom centru su rekli da su u nedelju pale rekordne količine snage, a smenjivali su se sneg i ledena kiša: od 6 do 18.00 časova u glavnom gradu Rusije palo je 53 odsto prosečnih mesečnih padavina. Prethodni rekord je zabeležen u februaru 1957. godine.

Javne komunalne službe su za samo jedan dan izvezle iz grada 1,2 miliona kubnih metara snega i odvezle ga na specijalne „deponije“ na kojima se sneg obrađuje.

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaU moskovskom Hidrometeorološkom centru su rekli da su u nedelju pale rekordne količine snage, a smenjivali su se sneg i ledena kiša: od 6 do 18.00 časova u glavnom gradu Rusije palo je 53 odsto prosečnih mesečnih padavina.
U moskovskom Hidrometeorološkom centru su rekli da su u nedelju pale rekordne količine snage, a smenjivali su se sneg i ledena kiša: od 6 do 18.00 časova u glavnom gradu Rusije palo je 53 odsto prosečnih mesečnih padavina. - Sputnik Srbija
U moskovskom Hidrometeorološkom centru su rekli da su u nedelju pale rekordne količine snage, a smenjivali su se sneg i ledena kiša: od 6 do 18.00 časova u glavnom gradu Rusije palo je 53 odsto prosečnih mesečnih padavina.

Osim stacioniranih „topionica“, neprestano rade i pokretne „topionice“ snega — specijalna vozila koja tope i prečišćavaju sneg „u hodu“. Ulicama neprestano prolaze i vakuumski usisivači i manja mehanizacija, ali i damperi i druga „teška mašinerija“.

Da se na Moskvu ovog vikenda obrušila snežna stihija, danas ukazuju samo snežna brda, koja su napravili neumorni komunalci, zatrpani automobili na parkinzima i parkovi oko zgrada, gde sneg doseže visinu i iznad kolena.

Pod teretom snega savile su se i grane na drveću, dok je u prethodna dva dana oboreno više od 2.000 stabala. Jedna osoba je ovog vikenda poginula kada je drvo palo na nju, a nekoliko je povređeno. Oštećeno je i više desetina automobila.

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaSneg na aerodromu "Vnukovo" u Moskvi
Sneg na aerodromu Vnukovo u Moskvi - Sputnik Srbija
Sneg na aerodromu "Vnukovo" u Moskvi

Iako je ruska prestonica poznata po saobraćajnim gužvama, Moskovljani su očigledno ovog jutra poslušali nadležne, pa je većina njih ostavila svoja vozila na parkinzima, a na posao su se uputili gradskim prevozom, tako da su ulice mahom bile prohodne. Ipak, komunalne službe i dalje savetuju vozačima da svoje automobile ne parkiraju ispod drveća, a takođe apeluju na opreznost tokom vožnje.

Međutim, iznenađujuće je to što ni u metrou nije bilo uobičajene jutarnje gužve, ali je zato u autobusima bilo nešto tesnije. Neprijatno iznenađenje imali su samo korisnici taksija, pošto su cene naglo skočile. Rusi su se na društvenim mrežama masovno žalili da su cene veće i dva puta nego obično.

© Sputnik / Olivera IkodinovićZubovski bulevar u Moskvi bio je očišćen u rekordnom roku.
Zubovski bulevar u Moskvi bio je očišćen u rekordnom roku. - Sputnik Srbija
Zubovski bulevar u Moskvi bio je očišćen u rekordnom roku.

Iako je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio da đaci u ponedeljak ne moraju u školu, na ulici su se rano jutros mogla videti deca sa rančevima na leđima i majke koje na sankama vuku decu u vrtić.

Ipak, najveća neprijatnost za Moskovljane je temperatura od minus 12 i vetar koji ne prestaje da duva, a najavljen je i dalji pad temperature.

„Moskva je u centru velikog ciklona koji se sastoji od dva manja — jedan dolazi sa severozapada, a drugi sa Mediterana preko Balkana, tzv. Balkanac, što otvara put za hladni arktički vazduh. Zato kažemo da je Moskva pod ’arktičkom invazijom‘“, kažu meteorolozi.

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaOdvezeno je i isečeno oko 1.600 palog drveća,
Odvezeno je i isečeno oko 1.600 palog drveća,  - Sputnik Srbija
Odvezeno je i isečeno oko 1.600 palog drveća,

Decembar i januar su u bili veoma topli i sa minimalnim padavinama. Generalno, ova zima je za Moskvu bila neuobičajeno blaga, a meteorolozi kažu da bi mogla da bude najtoplija u istoriji, iako se očekuje još hladnih dana.

Najjači snežni talas je prošao, a gradske vlasti uveravaju da će čišćenje snega biti nastavljeno i da se preduzimaju sve dodatne mere, koje se pre svega tiču povećanja broja radnika. U svakom slučaju, može se zaključiti da su moskovske komunalne službe položile i ovaj test. 

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaPrema prognozama, ovakve snežne padavine dešavaju se jednom u sto godina.
Prema prognozama, ovakve snežne padavine dešavaju se jednom u sto godina. - Sputnik Srbija
Prema prognozama, ovakve snežne padavine dešavaju se jednom u sto godina.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala