Medvedev se obrušio na MOK: Sramota!

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaPremijer Rusije Dmitrij Medvedev
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da je komisija Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) donela sramnu odluku da ne dozvoli ruskim sportistima učešće na Olimpijskim igrama u Južnoj Koreji. Premijer smatra da je svrha ove odluke da nanese političku štetu Rusiji.
Skulptura na zgradi Olimpijskog muzeja u Lozani - Sputnik Srbija
Uprkos odluci suda: MOK zabranio da 15 ruskih sportista učestvuje na Olimpijskim igrama

„Komisija MOK-a je donela sramnu, nepravednu odluku. Nemoralnu i politizovanu. Ne dozvoljavajući našim sportistima da učestvuju, kojima je pred sportskim sudom za specijalno rešavanje takvih sporova dozvoljeno učešće, Komisija je pogazila Olimpijsku povelju i osnovne principe prava. Ako krivica nije dokazana — nije kriv. I upravo sud donosi konačnu odluku. Sada je odluku donela grupa ljudi koja je sebe postavila iznad suda. Iznad MOK-a, iznad sportista, iznad navijača. Cilj ove odluke je veoma daleko od sporta. Ovaj cilj je da se nanese politička šteta našoj zemlji“, napisao je Medvedev na svom nalogu na društvenoj mreži Vkontakte.

Medvedev se pita zašto MOK ne poziva na Olimpijske igre „one prema kojima nema pravnih potraživanja i čija krivica nije dokazana na sudu“. Ruski premijer je naglasio da je takav stav u suprotnosti sa fundamentalnim pravnim principima i uništava čoveka koji je čitav život posvetio sportu. 

„A doping ovde nije bitan, o tome je već smešno i govoriti. Nekako se mogla tolerisati angažovana istraga o dopingu koja se vodila protiv jedne države — Rusije. Ali odluka komisije da odbije izvršenje presude sportskog suda je van svake pameti. Rezultat će biti dugoročan. Prvo je biznis pobedio zavete Pjera de Kubertena u MOK-u. A sada je politika pobedila vladavinu prava i pristojnost. Žao mi je Olimpijskog pokreta. Žao mi je sportista. Sada je ovo moguće sa bilo kim od njih. Žao mi je navijača“, zaključio je Medvedev. 

Komisija Međunarodnog olimpijskog komiteta odbila je da pozove u Pjongčang na Olimpijske igre petnaestoro Rusa koji su ranije bili doživotno suspendovani sa učešća na Olimpijskim igrama zbog kršenja antidoping pravila, a koje je zatim opravdao Sud za sportsku arbitražu (CAS). 

Ranije je CAS zadovoljio žalbu 28 ruskih sportista na odluku MOK-a o njihovoj doživotnoj suspenziji sa Olimpijskih igara i anuliranju rezultata sa igara u Sočiju. Skinute su im sankcije, a njihovi rezultati na ZOI vraćeni su 2014. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala