Iran: SAD besramno prete Rusiji nuklearnim oružjem

© REUTERS / HandoutPredsednik Irana Hasan Rohani
Predsednik Irana Hasan Rohani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran je danas optužio SAD da prete Rusiji nuklearnim oružjem, nakon što je Vašington objavio dokumenta u kojima se navodi plan da Amerika pojača svoje nuklearne sposobnosti, kako bi odvratile napadače.
Testiranje nuklearnog oružja u Enevetaku 1952. godine - Sputnik Srbija
Amerika otvara najmračniju epohu: Svet više neće spavati mirno

„Amerikanci besramno prete Rusiji novim nuklearnim oružjem. Isti ti ljudi koji navodno veruju da je korišćenje oružja masovnog uništenja zločin protiv čovečnosti, pričaju o novom oružju i prete da će ga upotrebiti na protivnicima“, poručio je predsednik Irana Hasan Rohani, prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Irana Džavad Zarif napisao je na Tviteru da dokumenta iz Vašingtona prete da dovedu čovečanstvo bliže rubu propasti.

SAD su dokument objavile u petak, a prema mišljenju američkih zvaničnika, povećanjem broja oružja sprečiće Rusiju da i sama koristi nuklearno naoružanje.

Oglasio se i nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel, koji rekao da je odluka SAD pokazatelj da je u toku nova trka u naoružanju, naglasivši da je Evropa pogotovo ranjiva, kao što je bio slučaj tokom Hladnog rata.

„Zbog toga moramo da pokrenemo nove inicijative za kontrolu oružja i razoružavanje u Evropi“, rekao je Gabrijel.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala