Korzika na nogama: Protesti za veću autonomiju od Pariza

© AP Photo / Raphael PolettiProtest na Korzici
Protest na Korzici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Korzici je danas, tri dana uoči posete predsednika Francuske Emanuela Makrona tom francuskom ostrvu u Mediteranu, održan protest čiji učesnici traže veću autonomiju regiona.
Korzika - Sputnik Srbija
A sad — Korzika: Čeka li Evropu nova velika kriza već u januaru

Na protestnom maršu učestvovalo je više hiljada nacionalista, studenata, predstavnika sindikata.

Novoizabrani lideri na Korzici nadaju se da će današnji skup podstaći nove razgovore sa vladom u Parizu i oslobađanje korzikanskih zatvorenika koji su u zatvorima u Francuskoj.

Korzikanski nacionalisti su u decembru pobedili na izborima za novu regionalnu skupštinu ostavljajući iza sebe Makronove centriste i tradicionalne partije.

Oni žele da Korzika ima veću autonomiju od Pariza, ali za razliku od Katalonije u Španiji, ne traže punu nezavisnost, prenosi AP.

Takođe žele da korzikanski jezik dobije zvaničan status na ostrvu, kao i da se zabrani kupovina poseda na Korzici svima koji tu ne žive.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron pre početka sastanka u Versaju - Sputnik Srbija
Makron u maju stiže i u Moskvu?

Vlada Francuske nagovestila je da je spremna za neke promene u odnosu sa Korzikom, ali ministri su odbili većinu simboličnih zahteva — kao što je onaj o jeziku.

Predsednik Izvršnog saveta Korzike Žil Simeoni juče je upozorio da se Francuska igra vatrom time što odbija zahteve za veću autonomiju Korzike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala