Gabrijel: Istorijsku krivicu za logore snosi samo Nemačka

© AP Photo / Virginia MayoNemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel daje izjavu za medije
Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel daje izjavu za medije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel ukazao je danas povodom usvajanja spornog zakona o Holokaustu u Poljskoj da istorijsku krivicu za logore smrti snosi samo Nemačka, i da je svest o tome deo današnjeg nemačkog identiteta.
Zarobljenici u logoru u Aušvicu - Sputnik Srbija
Lovac na naciste: Izrael i SAD zakasnili sa reakcijom o reviziji Holokausta

„Nema ni najmanje sumnje u to ko je odgovoran za logore smrti, ko je njima upravljao i tamo ubio milione evropskih Jevreja. To su bili Nemci. Ovo organizovano masovno ubistvo izvela je naša zemlja i nijedna druga. Tu ništa ne menjaju pojedinci kolaboracionisti“, rekao je Gabrijel.

On je dodao da je sveobuhvatno suočavanje sa sopstvenom istorijom i sopstvenim zločinima večna moralna obaveza Nemaca, s obzirom na zločine koje su počinili Nemci i Nemačka i u Poljskoj.

„Svest o ovoj istorijskoj krivici je deo današnjeg nemačkog identiteta u našoj demokratskoj državi i ključni konsenzus svih demokratskih snaga u našoj zemlji“, naveo je Gabrijel u izjavi objavljenoj na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

On je rekao da je godinama organizovao i vodio mlade u obilazak Aušvica i Majdaneka, te da mu na licu mesta ništa nije bilo jasnije od činjenice da se radi o nemačkim koncentracionim logorima koji ne pripadaju Poljskoj.

„Jer trebalo je uništiti i poljsku kulturu, kao i sav jevrejski život. Tri od šest miliona ubijenih Jevreja bilo je iz Poljske“, rekao je on.

Zbog toga, kako je dodao, Poljaci mogu da budu sigurni da Nemci odbacuju i najoštrije osuđuju svaku vrstu falsifikovanja istorije kao što je upotreba pojma „poljski koncentracioni logor“.

Reks Tilerson - Sputnik Srbija
Poljska preti Rusiji Tilersonom

Poljski parlament usvojio je nacrt zakona po kojem je kažnjivo iznošenje tvrdnji o eventualnoj umešanosti Poljske u nacističke zločine na njenoj teritoriji, a zabranjuje se i da se nacistički logori smrti nazivaju „poljskim“.

Usvajanje zakona naišlo je na oštro reagovanje Izraela i SAD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala