Treba da im se izvinjavamo što je NDH poklala naš narod?

Pratite nas
Sa Hrvatskom želimo da razvijamo najbolje moguće odnose, ali ne po cenu da im oprostimo i zaboravimo genocid koji je počinjen tokom NDH, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je ponovio da bi Hrvatska trebalo među prvima da se pokloni žrtvama genocida u Jasenovcu, umesto što traži izvinjenje i šalje protestne note.

Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija
Vulin: Ko krije Jasenovac, krije zločine, slavi „Oluju“

„Treba da im se izvinjavamo što je NDH poklala naš narod?“, pitao je Dačić govoreći o nedavno održanoj izložbi „Jasenovac — pravo na nezaborav“ u sedištu UN u Njujorku, nakon čega je Srbiji upućena protestna nota.

Istakao je da su koncentracioni logori u Nezavisnoj državi Hrvatskoj bili jedini u tom sistemu kojim nisu rukovodili nacisti, već hrvatske ustaše.

„Nisu ubijali ljude u gasnim komorama nego lično takmičeći se ko će više da zakolje Srba, Jevreja i Roma, ubijajući pred očima roditelja njihovu decu, otkidajući im glave i drugo. Na izložbi u UN je mogao da se vidi i specijalni nož koji je izmišljen da bi se klali Srbi, koji se zvao ’srbosjek‘“, naveo je Dačić.

Dačić je rekao da i danas u Nemačkoj postoji i radi firma koja je izrađivala taj nož.

„I danas posle svega, umesto da Hrvatska ćuti i da se pokloni žrtvama genocida, oni šalju protestne note, treba da im se izvinjavamo što su poklali naš narod. To se nikada neće desiti“, rekao je Dačić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala