„Jevgenij Primakov“ će lomiti led Arktika

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaLedolomac "Jevgenij Primakov"
Ledolomac Jevgenij Primakov - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Sankt Peterburgu je svečano podignuta zastava Rusije na ledolomcu „Jevgenij Primakov“ koji je izgrađen po narudžbini kompanije „Sovkomglot“ za rad na projektu „Sahalin 2“ u Ohotskom moru. Novi brod je dobio ime u čast Jevgenija Primakova, ruskog diplomate koji je preminuo 2015. godine.

„Ledolomac će ploviti u teškim vremenskim uslovima — to je bila karakteristika i Jevgenija Primakova i običan brod ne bi mogao da nosi njegovo ime“, izjavio je na ceremoniji podizanja zastave potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin. Prema njegovim rečima, on je poznavao Jevgenija Primakova lično i smatrao ga je svojim učiteljem.

Učesnike je pozdravio i predsednik Vlade Dmitrij Medvedev. Prema rečima ruskog premijera brod koji će nositi ime velikog čoveka je najbolje sećanje na njega.

Najnoviji visokotehnološki brod za razbijanje leda je jedan od najsavremenijih u svojoj klasi, rekao je Medvedev.

Premijer je poželeo učesnicima ceremonije uspeh, veliki broj pohoda i mirno more.

Zahvaljujući unikatnoj konstrukciji i opremi ledolomaca njegova posada može da radi u složenim vremenskim uslovima, da vrši spasilačka dežurstva i da operativno reaguje u vanrednim situacijama, čuvajući ekološku bezbednost u dalekoistočnom morskom basenu.

Ledolomac „Jevgenij Primakov“ može da primi do 150 putnika.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala