Zaev: Rešenje novog imena Makedonije u junu

© AP Photo / Darko VojinovicZoran Zaev u Beogradu.
Zoran Zaev u Beogradu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Zoran Zaev očekuje da će u junu biti rešen četvrt veka dug spor sa Grčkom oko imena Makedonije, kako bi već na samitu NATO-a, 11. i 12. jula, bio aktiviran poziv za članstvo te države u Alijansi.
Protest u Skoplju - Sputnik Srbija
Grčka: Može Makedonija, ali ne Macedonia

U izjavi za bugarsku TV Nova, Zaev je rekao da će o mogućem rešenju novog imena Makedonije biti odlučivano na referendumu.

„Referendum bi trebalo da bude dodatna garancija za naše prijatelje iz Republike Grčke jer će to definitivno ukloniti sve sumnje, a građani će odlučiti. Uveren sam da su Makedonci spremni za to. Mi smo još u pregovorima i nadam se da će rešenje očuvati dostojanstvo građana Grčke i Republike Makedonije“, rekao je Zaev.

On dodaje da „zajedno sa južnim susedima, Grčkom, pokušavaju da otvore unutrašnju debatu i pronađu rešenje prihvatljivo za obe strane“.

„Nadam se da ćemo doći do rešenja koje će biti prihvatljivo za obe strane, jer na kraju to rešenje mora da sačuva dostojanstvo i identitet obe zemlje. Samo na taj način je moguće izgraditi prijateljstvo koje mora biti na trajnim i održivim osnovama. Moramo biti pametni i mudri i što pre pronađemo rešenje, bićemo u stanju da se osvetimo takvoj perspektivi“, zaključio je Zaev.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala