Tači: Naš rat je bio pravičan, niko ne sme da se plaši

© AP Photo / Visar KryeziuHašim Tači pored zastava tzv.Kosova , EU i Nemačka
Hašim Tači pored zastava tzv.Kosova , EU i Nemačka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski predsednik Hašim Tači, koji je iznenada odustao od podrške poslaničkoj inicijativi za ukidanje Specijalnog suda, izjavio je da ne zna ko će biti optuženi i da niko ne sme da se plaši jer je, kako je rekao, borba OVK bila „čista i nužna“, a vodila se za „slobodu i nezavisnost“.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Tači ne ukida Specijalni sud već spasava sebe

Tači, koji je ranije rekao da je Specijalni sud formiran za procesuiranje ratnih zločina koje su počinili pripadnici tzv. OVK nepravedan i da je na njegovo formiranje pristao zbog snažnog pritiska međunarodne zajednice, juče je rekao da taj sud „ne može i neće biti ukinut“, preneo je portal Alb.

Tači je to izjavio nakon što su od inicijative 43 poslanika kosovskog parlamenta za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda donete 2015, odustali najpre predsednik parlamenta Kadri Veselji, a potom i premijer Ramuš Haradinaj.

„Ne znam ko će biti optuženi u Specijalnom sudu ili šta će sadržati optužnice. Ali nema potrebe da se plašimo ikoga, naš rat je bio pravičan. Postojala je nužnost i egzistencijalna potreba da se steknu sloboda i nezavisnost“, kazao je Tači.

Inicijativa za ukidanje Specijalnog suda naišla je žestoke kritike ambasadora zemalja Kvinte, posebno američkog ambasadora u Prištini Grega Delavija, koji je u poslednjem upozorenju kosovskim političkim liderima poručio da će se, ukoliko ne odustanu od ukidanja te pravosudne institucije, suočiti sa ozbiljnim posledicama.

Hašim Tači - Sputnik Srbija
Tači: Specijalni sud ne može i neće biti ukinut

„Niko nema razloga da se plaši ili bilo šta krije, to je bio rat širih razmera i niko još ne zna ko će sve biti optužen“, kazao je Tači, koji je bio jedan od vodećih lidera terorističke OVK.

Prema portalu Alb, Tači je poručio i da je rad Specijalnog suda cena koja se mora platiti za, kako je rekao, stečenu slobodu.

„Da, ovaj sud je cena slobode koju moramo platiti, na to smo obavezni i imamo obavezu da sarađujemo“, rekao je on i dodao: „Naš stav je jasan: sud je osnovan, neće biti ukidanja, ovo je stav države Kosovo“.

Tači je rekao i da je „veoma ponosan na sve što je učinio tokom rata kao komandant OVK i sada na političkoj sceni“.

„To mi čini najveću čast i ponos u mom životu“, kazao je Tači, piše portal Alb.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala