Zombi jeleni haraju Amerikom, da li se bolest prenosi na ljude?

CC0 / pixabay / Jelen
Jelen - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Smrtonosna bolest, koja uzrokuje to da jeleni izgledaju i ponašaju se kao zombiji, u porastu je na području SAD i u delovima Kanade, tačnije prijavljena je u ukupno 22 američke države i dve kanadske pokrajine ovog meseca, prenose mediji.
Osnivač kompanije Tesla i Spejsiks Ilon Mask predstavlja projekat Hajperlup - Sputnik Srbija
Ilon Mask prodaje oružje za žurke i zombi-apokalipsu (foto, video)

Zove se „Chronic Wasting Disease“ (CWD), a zovu je još i bolest zombi jelena.

Radi se o tome da infekcija napreduje napadajući mozak, leđnu moždinu i druga tkiva, što postepeno rezultira dramatičnim gubitkom težine, zatim nedostatkom koordinacije i čak agresijom pre nego što na samom kraju dođe do smrtnog ishoda.

Iako još nije poznato da li je prenosiva na čoveka, nedavna testiranja su rađena da se sazna nešto više o tome. Pokazano je, naime, da su makaki majmuni mogli lako da dobiju bolest nakon konzumiranja zaraženog mesa.

Ta činjenica polako u medijima izaziva strahove od toga da bi se uskoro možda mogla pojaviti varijanta bolesti koja bi bila prenosiva i na ljude.

Bolest zombi jelena je prvi put zapažena pre 50 godina, a američka država Kolorado je bila epicentar.

Tom bolešću mogu biti zaražene i divlje životinje i one iz uzgoja, a poznato je kako ima bizarne efekte na one koji se zaraze, ali mogu proći i godine pre nego što životinja počne da pokazuje simptome zaraze.

Neobični nadimak bolest je dobila zbog simptoma koje uzrokuje. Uz začuđujući pogled koji životinja ima, poznato je i to da su rebra toliko izložena da su vidljiva golim okom, što je izazvano naglim mršavljenjem.

Iako se već duže vreme misli kako postoji „barijera vrste“ koja bi sprečila širenje s jelena na čoveka, nedavni nalazi pokazuju kako rizik ipak može biti veći nego što se do sad sumnjalo, pa su izdata i razna upozorenja za lovce.

Mark Zabel, pomoćnik voditelja Prion istraživačkog centra na Univerzitetu Kolorado, napominje kako neki stručnjaci sumnjaju da je „samo pitanje vremena pre nego što se pojavi njen oblik koji može da pređe na ljude“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala