Tači: Specijalni sud ne može i neće biti ukinut

© AP Photo / Visar KryeziuHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da Specijalni sud za zločine koje su počinili pripadnici tzv. OVK na Kosovu i Metohiji ne može i neće biti ukinut, preneo je prištinski portal „Gazeta ekspres“.

„Specijalni sud ne može biti ukinut i neće biti ukinut. To je stav države, a ne mišljenje“, rekao je Tači na konferenciji za novinare povodom 10. godišnjice jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti.

Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Tači ne ukida Specijalni sud već spasava sebe

Portal „Gazeta ekspres“ primećuje da je Tačijevo odustajanje od ukidanja Suda došlo nakon što je predsednik parlamenta i vladajuće DPK Kadri Veselji prvi izneo stav da je poslanička inicijativa za ukidanje Specijalnog suda neprihvatljiva.

Taj medij podseća da je i premijer Ramuš Haradinaj odustao od podrške ukidanju Specijalnog suda, te da je to saopštio sinoć u intervjuu „Dojče veleu“.

Specijalni sud je formiran 2015. godine na osnovu odluke kosovskog parlamenta.

Tači je ranije izjavio da je odluka o formiranju Specijalnog suda nepravedna i da se sa njom saglasio zato što je bio pod velikim pritiskom međunarodne zajednice.

Inače, inicijativa za ukidanje Specijalnog suda, koja je u prvom trenutku imala podršku trojice predstavnika vlasti u Prištini, naišla je na žestoke kritike ambasadora zemalja „Kvinte“, a posebno američkog ambasadora Grega Delavija, koji im je zapretio da će, ukoliko inicijativa bude prihvaćena u parlamentu, oni trpeti ozbiljne posledice.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala