SAD objasnile zašto je deo „Kremaljskog izveštaja“ poverljiv

CC BY 2.0 / Paul Savala / Flickr / Ministarstvo finansija SAD
Ministarstvo finansija SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo finansija SAD objasnilo je zašto je deo „Kremaljskog izveštaja“ označen kao poverljiv.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Rusija ne želi da se dijalog sa SAD spotiče o agresivne izjave Vašingtona

„Ministarstvo finansija uključilo je poverljivi dodatak u izveštaj kako bi se izbeglo potencijalno povlačenje imovine pojedinaca i organizacija navedenih u njemu, kao i da bi se sprečilo otkrivanje poverljivih informacija“, navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na zahtev Sputnjika.

„Kremaljski izveštaj“ je spisak lica kojima bi mogle da budu uvedene nove restriktivne mere Vašingtona. Ministarstvo finansija objavilo je deo dokumenta 30. januara.

Na spisku se nalaze skoro celokupno rusko rukovodstvo i veliki ruski preduzetnici — ukupno nešto više od 200 osoba. On ne podrazumeva momentalne sankcije, već takvu mogućnost u budućnosti.

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija
Ruski bezbednjak objašnjava: Šta Vašington pokušava da sakrije

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin izjavio je da će nove restriktivne mere protiv lica navedenih u dokumentu biti uvedene u najskorije vreme. Sankcije će biti posledica zatvorenog dela izveštaja koji ima više od sto stranica.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je „Kremaljski izveštaj“ „neprijateljskim činom“ koji šteti odnosima Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. On je istakao da Moskva nije zainteresovana da kvari odnose sa Vašingtonom, te da će se za sada uzdržati od recipročnih koraka i da će pratiti razvoj situacije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala