Haradinaj: Specijalni sud neće biti ukinut

© AFP 2023 / Sebastien Bozon Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da Specijalni sud za zločin OVK neće biti ukinut.

Haradinaj je to rekao za „Zonu konflikta“ za Dojče vele i dodao da bi se i sam odazvao ukoliko bude optužen, ali i da taj Sud vraća region unazad.

Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Poruka iz Njujorka: Kosovo mora da izabere — Ramuš ili Amerika

„Sud postoji, kreiran je ustavnim amandmanom i ne dovodi se u pitanje. Kosovo je u prošlosti zadovoljavalo svoje obaveze u pogledu međunarodnog i nacionalnog prava. Nema sumnje da će Kosovo ostati privrženo tim obavezama. Inicijativa koja postoji u parlamentu nije odluka. To je inicijativa poslanika“, rekao je Haradinaj i ocenio da ne veruje da će ta inicijativa proći.

Prema njegovim rečima, kod mnogih ljudi postoji zabrinutost zbog Suda, jer smatraju da je nepravedno da Sud ispituje samo probrane zločine, a ne sve što se dogodilo na Kosovu.

Upitan da li bi se odazvao pozivu suda, ukoliko bude optužen, Haradinaj je rekao: „Da“.

„Verujem da činjenica da se bivši pripadnici OVK vraćaju na optuženičke klupe dvadeset godina posle rata može probuditi osećanja iz perioda OVK i rata. U periodu smo kada nam treba održivi mir, da oprostimo, ali ne i da zaboravimo i da gledamo u budućnost, a ovime se vraćamo u prošlost“, rekao je Haradinaj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala