Saudijski princ se vratio na posao posle izlaska iz pritvora

© AP Photo / Majdi MohammedAlvalid bin Talal
Alvalid bin Talal - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saudijski princ, milijarder Alvalid bin Talal vratio se na mesto direktora investicione kompanije „Kingdom holding“, nakon što je pušten iz pritvora, gde je stavljen u okviru oštrih mera Kraljevine protiv korupcije, saopštila je ta kompanija.

Princ Alvalid je pušten iz pritvora u subotu, skoro tri meseca nakon što je odveden u pritvor zajedno sa više desetina visoko pozicioniranih zvaničnika i biznismena po naređenju prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, podseća Rojters.

Princ Alvalid, čije je bogatstvo magazin „Forbs“ procenio na 17 milijardi dolara, optužen je za pranje novca, podmićivanje i iznuđivanje novca zvaničnicima, rekao je Rojtersu početkom novembra neimenovani saudijski zvaničnik.

Zatvor u kom čami Alvalid bin Talal - Sputnik Srbija
Ne fali ni ptičje mleko: Saudijski princ pokazao kazamat u kom je „čamio“ (foto, video)

U prvom intervjuu otkako je uhapšen, koji je dao nekoliko sati pre nego što je oslobođen, princ Alvalid rekao je za Rojters da ostaje pri tvrdnji da je nevin i da očekuje da će zadržati punu kontrolu nad svojom firmom.

Visoko pozicionirani saudijski zvaničnik nije mogao da potvrdi tu tvrdnju, ali je rekao da bilo kakva rešenja podrazumevaju priznanje krivice.

U odsustvu više informacija, pokrenute su spekulacije o tome da li je princ Alvalid obezbedio svoju slobodu tako što je predao deo svog bogatstva ili se usprotivio saudijskim vlastima i pobedio, piše Rojters.

„Kingdom holding“ je objavio fotografiju princa Alvalida, koji pregleda dokumenta dok sedi za velikim drvenim stolom, a na kojoj se vidi da i dalje ima bradu koju je pustio u pritvoru.

„Veoma nam je drago da možemo da pružimo dobrodošlicu princu Alvalidu da nastavi svoj važan rad kao direktor kompanije ’Kingdom holding‘“, rekao je izvršni direktor kompanije Talal Alaimansaid.

Princ je bio pritvoren u hotelu „Ric-Karlton“ od početka novembra, zajedno s desetinama drugih visokih zvaničnika i privrednika, što je bio deo plana princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana o reformisanju Saudijske Arabije i učvršćivanju svoje vlasti.

Prizor iz Rijada - Sputnik Srbija
Novac prljav od krvi i nafte: Ovo je najveći korupcioni skandal na svetu

Nedavno je javni tužilac saopštio da je 90 pritvorenika pušteno nakon što su odbačene optužbe protiv njih, dok su drugi ponudili novac, nekretnine i drugu imovinu u zamenu za slobodu.

Tužilac je tada naveo da vlasti u pritvoru i dalje drže 95 ljudi, a da se za neke očekuje da će biti izvedeni pred sud.

Zvanični saudijski izvor nedavno je rekao da je više istaknutih biznismena postiglo finansijsku nagodbu s vlastima.

Saudijske vlasti su, u međuvremenu, izrazile očekivanje da će državnu kasu napuniti sa blizu 100 milijardi dolara putem takvih nagodbi, što je ogroman prihod za državu čije su finansije „isceđene“ zbog niskih cena nafte, navodi Rojters.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala