Srbija u EU pre 2025. godine

© Sputnik / Aleksej Vitvicki / Uđi u bazu fotografijaEU, Brisel
EU, Brisel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je da je moguće da Srbija i Crna Gora postanu članice EU pre 2025. godine. On je dodao da je optimističan po pitanju otvaranja novih poglavlja i zatvaranja nekih koja su već otvorena.

Tajani je najavio da će Žan Klod Junker i Donald Tusk, predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta, posetiti Srbiju i da će poručiti da je Srbija važna, kao što je važno da EU bude važna Srbiji, a takođe je izrazio zadovoljstvo što je više od polovine građana Srbije za članstvo u EU.

Srbija je vodeći kandidat za članstvo u EU zahvaljujući svojim postignućima, rekao je Tajani i zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na angažovanju.

Johanes Han - Sputnik Srbija
Han: Sledeće širenje EU 2025. sprovodivo

„Danas sam posle sastanaka optimističniji nego juče zbog snažnog angažmana predsednika i Vlade Srbije. To je poruka za investitore koja dolazi iz Beograda u Evropu“, rekao je Tajani.

Predsednik Evropskog parlamenta kaže da se moraju ojačati sektor malih i srednjih preduzeća i realna ekonomija kako bi se smanjila nezaposlenost i otvorila nova radna mesta. On je više puta istakao da je Srbija deo Evrope i da su Srbi Evropljani, jer dele iste vrednosti, istoriju i identitet.

„Ovde smo u Evropi, nismo izvan Evrope“, napomenuo je Tajani, koji je objasnio da je u poseti regionu kao predsednik Evropskog parlamenta kako bi doprineo jačanju veza, te ponovio da je 2018. godina — godina šanse za region.

On je rekao da je važno da se radi na unapređenju ljudskih prava i demokratije, iako to nije lako, ni nekim drugim zemljama, ali to se „mora uraditi“.

„Nije lako biti članica EU, ali vi radite dobro i na tom ste putu. Korak po korak, postaćete članica EU. Vi ste na početku nove ere. Razgovarao sam sa predsednikom (Vučićem). Nije lako promeniti se iz komunističkog režima ka demokratiji, ali nama je važno da razumemo koji su vaši problemi“, rekao je Tajani.

Predsednik Evropskog parlamenta rekao je da se pored smanjenja nezaposlenosti mladih mora raditi na suzbijanju ilegalnih migracija, kao i na povećanju bezbednosti. Srbija je, kaže, ključni igrač na Balkanu i važna je za izgradnju mira i stabilnosti.

„Nije lako vama da budete igrač, ali su nam potrebni vaši napori za mir“, poručio je Tajani.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala