Rusija ne želi da se dijalog sa SAD spotiče o agresivne izjave Vašingtona

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija veoma želi da dijalog sa SAD bude intenzivniji, konstruktivniji i da se ne spotiče o agresivne izjave Vašingtona, rekla je Zaharova.
Uspenski sabor i zvonik Ivana Velikog u moskovskom Kremlju - Sputnik Srbija
Ruski političari: Nemoguća saradnja sa Amerikom

„Mi smo u stalnom kontaktu sa našim američkim kolegama, vodimo dijalog“, navela je ona. „Druga stvar je što želimo da on bude intenzivniji, konstruktivniji i da se ne spotiče neprestano o beskrajne i vrlo agresivne izjave koje se u SAD čuju na račun Rusije“.

Rusija smatra da je saradnja sa SAD u različitim oblastima prioritet, dodala je Zaharova na redovnom brifingu.

„Moskva svaki put naglašava da je za nas prioritet saradnja sa SAD u različitim oblastima: politici, humanitarnim vezama, ekonomiji, oblasti informacione bezbednosti, sajber bezbednosti, sve od ekologije do razoružanja, od finansija do saradnje kroz medije. Ne samo da bismo želeli, već smo spremni za tu saradnju“, naglasila je portparolka Ministarstva.

O uticaju „Kremaljskog spiska“

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova pozvala je da se analiziraju moguće posledice „Kremaljskog spiska“, koji je Vašington objavio, na ljude koji se u njemu nalaze.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin o „Kremaljskom spisku“: A gde sam tu ja?! (video)

„Ti očigledno neprijateljski koraci, koje je preduzeo određeni deo američkog establišmenta, zahtevaju ozbiljnu i duboku analizu“, istakla je Zaharova.

„Potrebno je analizirati šta stoji iza tih poteza, kako oni zaista mogu da utiču na situaciju, atmosferu, bilateralne odnose i, uopšte, šta je njihov krajnji cilj“, dodala je ona.

Ministarstvo finansija SAD objavilo je 30. januara potencijalni sankcioni „Kremaljski spisak“, na kojem su se našli skoro čitavo rusko rukovodstvo i najveći ruski biznismeni. Na spisku se nalaze 114 političara i 96 biznismena.

Spisak je pripremljen u skladu sa zakonom „O borbi protiv neprijatelja Amerike kroz sankcije“, koji je usvojen u SAD u leto 2017. godine. On ne podrazumeva automatski sankcije protiv navedenih lica, ali podrazumeva da ubuduće protiv njih SAD mogu da uvedu restriktivne mere.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala