De Mistura o Kongresu u Sočiju: Rasprava bila napeta

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaSpecijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Siriju Stafan de Mistura na Kongresu nacionalnog dijaloga Sirije u Sočiju
Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Siriju Stafan de Mistura na Kongresu nacionalnog dijaloga Sirije u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rasprava na Kongresu nacionalnog dijaloga Sirije u Sočiju bila je teška, ali to je normalno, izjavio je specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Siriju Stafan de Mistura.
Učesnici Kongresa nacionalnog dijaloga Sirije u Sočiju - Sputnik Srbija
Na Kongresu o Siriji u Sočiju formirana dva odbora

„Kao prvo, zahvaljujem se Rusiji što me je pozvala da učestvujem u ovom kongresu, čiji je zadatak je da pomogne ženevskom procesu. Svestan sam da je današnja diskusija ovde bila napeta, i vi ste to potvrdili, ali to je normalno u demokratskoj atmosferi, apsolutno normalno“, rekao je De Mistura na kraju Kongresa.

De Mistura je u Sočiju objavio da je formiran ustavni odbor od predstavnika vlade i opozicije Sirije.

„Vaši predstavnici su se usaglasili oko stvaranja ustavnog odbora u koju će ući predstavnici sirijske vlade, zajedno sa širokom zastupljenošću opozicije. Ovaj odbor će raditi na izradi ustavne reforme“, istakao je De Mistura, obraćajući se delegatima Kongresa.

De Mistura je dodao da će spisak učesnika ustavnog odbora biti maksimalno širok.

Učesnici Kongresa sirijskog dijaloga u Sočiju - Sputnik Srbija
Prvo Soči pa reci „hop“: Sirija spremna za mir

Specijalni predstavnik UN za Siriju obećao je da će u što skorije vreme ponuditi informacije o narednim koracima ustavnog odbora.

„Obavestiću vas u najkraćem mogućem roku (jer Sirija ne može da čeka) o tome kako nameravam da nastavim da obavljam zadatak koji mi je poveren u okviru mandata i Rezolucije 2254“, naglasio je De Mistura.

„Ženevski proces će se nastaviti tako da ustavni odbor može da započne svoj rad na konkretan i svrsishodan način. Znam da upravo to i želite“, dodao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala