Pudždemon će tražiti dozvolu da dođe u Barselonu na zakletvu

© REUTERS / Albert GeaKatalonski parlament (arhivska fotografija)
Katalonski parlament (arhivska fotografija) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uticajni katalonski poslanik iz redova separatista Žozep Rul izjavio je da će odbegli bivši predsednik Katalonije Karles Pudždemon zatražiti dozvolu od španskog sudije da prisustvuje zasedanju regionalnog Parlamenta na kojem bi trebalo da bude formirana nova Vlada Katalonije, prenosi AP.

Navodi se da je Rul za „Katalunja radio“ kazao da će Pudždemon u naredna 24 sata zatražiti sudsku dozvolu za prisustvo poslaničkoj debati koja će biti održana u utorak u Barseloni.

Ustavni sud Španije saopštio je juče da bivši katalonski lider Pudždemon može da položi zakletvu u regionalnom Parlamentu i postane lider samo ukoliko je tu fizički prisutan i ako dobije pristanak sudije da prisustvuje izboru, javio je Rojters.

Karlos Pudždemon - Sputnik Srbija
Španija: Pudždemon neće moći ni da se ušunja

Kako agencije prenose, separatistički katalonski poslanici razmatrali su izglasavanje Pudždemona za regionalnog predsednika bez njegovog povratka u Španiju, ali je ovom odlukom Ustavnog suda Španije ta opcija onemogućena.

Pudždemon (55), koji se od oktobra nalazi u Belgiji, jedini je kandidat za predsednika regionalne Vlade, a na tu dužnost ga je u ponedeljak predložio novi predsednik Parlamenta Katalonije i zagovornik katalonske nezavisnosti Rodžer Torent, uprkos njegovom statusu begunca od pravde Španije.

Torent je rekao da Pudždemon, koji je i ranije bio na čelu Katalonije, ima dovoljnu podršku za formiranje Vlade u Parlamentu formiranom nakon regionalnih izbora u decembru.

On je rekao da je od španskog premijera Marijana Rahoja, koji treba da poveri mandat za sastavljanje Vlade u Kataloniji, tražio da razgovaraju o trenutnoj „nenormalnoj situaciji“, a Rahoj je odbacio mogućnost da Pudždemon bude šef Vlade Katalonije.

Vlada Španije je u petak zatražila od Ustavnog suda da poništi kandidaturu Pudždemona, jer je u Španiji optužen za pobunu protiv države, te mu, ako se vrati u zemlju, preti hapšenje.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala