Moskva zabrinuta zbog novih sukoba na jugu Jemena

© AFP 2023 / NABIL HASSANJemenske bezbednosne snage i hitne službe na mestu eksplozije u južnom gradu Adenu
Jemenske bezbednosne snage i hitne službe na mestu eksplozije u južnom gradu Adenu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je zabrinuta zbog razvoja događaja u gradu Aden u južnom Jemenu, gde je u sukobima poginulo više od 10 osoba, navodi se u komentaru pres-službe Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Aden, Jemen - Sputnik Srbija
Vlada Jemena: U toku je puč, Emirati stoje iza separatista

„Moskva je zabrinuta zbog takvog razvoja događaja koji je ispunjen novim talasom oružanog sukoba u Jemenu i širenjem kruga njegovih učesnika“, navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo ističe da je Moskva i dalje ubeđena da budućnost Jemena, uključujući njeno državno i teritorijalno ustrojstvo, ne treba rešavati oružjem, već za pregovaračkim stolom nakon okončanja vojno-političkog sukoba i uzimanjem u obzir međusobnih interesa i zabrinutosti svih vodećih političkih snaga ove zemlje. Ministarstvo je dodalo da će Rusija sa svoje strane nastaviti tome da doprinosi.

Sukobi u Jemenu izbili su u nedelju između pristalica otcepljenja južnog Jemena i snaga bezbednosti, nakon što je istekao ultimatum koji su separatisti dali Vladi. Separatisti su zahtevali da do nedelje Vlada podnese ostavku i da bude formirana nova Vlada. Premijer Jemena Ahmed ibn Dagr izjavio je da je u Adenu izveden pokušaj prevrata i pozvao na prekid borbi i prelazak na dijalog. Kako prenosi državna agencija „Saba“, pozivajući se na Ministarstvo zdravlja, u borbama koje su izbile u privremenoj prestonici Jemena, Adenu na jugu zemlje, poginulo je najmanje 12 osoba, a 132 su povređene.

Agencija je navela i da su separatisti zauzeli niz državnih institucija, uključujući i sedište Vlade koje se nalazi u Adenu, pošto su glavni grad Sanu osvojili pobunjenici Huti. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala