Da li će se Srbi o kosovskom pitanju izjašnjavati na referendumu

© AP Photo / Visar KryeziuNavijači tzv. Kosova
Navijači tzv. Kosova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Referendum na kojem bi se građani izjasnili o kosovskom pitanju nije opcija za rešenje tog pitanja, već način da se građani slobodno i demokratski izjasne o rešenju koje će predložiti političari, izjavio je ministar Rasim Ljajić.
Aleksandar Vučić i Edi Rama na Davosu - Sputnik Srbija
Vučić: Samo Srbi i Albanci rešavaju Kosovo

„To nije bežanje od odgovornosti“, rekao je Ljajić za RTS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, po povratku sa KiM, najavio je mogućnost referenduma na kojem bi se građani izjasnili o kosovskom pitanju.

Kako navodi RTS, ako bi se menjala ustavna preambula u kojoj se pominje Kosovo, reč bi bila o ustavnom referendumu, koji bi bio obavezujući.

U Srbiji je građane na referendumu 1992. godine vlast pitala o amandmanima na Ustav, šest godina kasnije da li su za učešće stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji, a 2006. izjašnjavali su se o novom Ustavu.

Prema Ljajićevim rečima, to su „teledirigovani“ referendumi koje smo imali u prošlosti, gde se očekuje odgovor kakav vlast i predstavlja građanima kroz svoju kampanju.

„Ovde i da hoćete da fingirate, to je jako teško, imajući u vidu visok stepen polarizacije koji kosovsko pitanje povlači sa sobom“, rekao je Ljajić.

Da li će referenduma biti i sa kojim pitanjem, biće jasnije posle proleća, do kada bi trebalo da traje unutrašnji dijalog, dodaje RTS.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala