Veliki protest u Tirani: Rama, odlazi, Albaniji potrebna antimafijaška vlada

© AP Photo / Visar KryeziuLider albanske opozicije Ljuljzim Baša
Lider albanske opozicije Ljuljzim Baša - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Tirani je danas održan protest albanske opozicije sa kojeg je lider Demokratske partije Albanije Ljuljzim Baša poručio premijeru Ediju Rami da treba da ode sa vlasti zajedno sa „nelegalnom vladom“ koju vodi, a da na čelo zemlje treba da dođe „antimafijaška vlada“.

Prema procenama lokalnih medija na mitingu, koji je okončan mirno nakon govora opozicionih lidera, bilo je oko 10.000 ljudi, opozicione stranke tvrde da je bilo između 200.000 i 300.000 demonstranata, a policija je odbila da iznese procene.

Skenderbegov trg u centru Tirane, prestonice Albanije - Sputnik Srbija
Raspakivanje „slučaja Kanabistan“: Udaraju li Amerikanci na kralja svih Albanaca?

„U ime vas, u ime svih Albanaca i opozicije tražimo da Edi Rama i njegova nelegalna vlada odu“, rekao je Baša.

On je pozvao na uspostavljanje „antimafijaške vlade koja će se boriti protiv organizovanog kriminala, pokrenuti dalje pravosudnu reformu u skladu s Ustavom i pripremti (zemlju) za održavanje slobodnih i pravednih izbora“.

Veći deo Tirane danas je bio blokiran pošto su opozicione demokrate najavile da će protest trajati oko četiri sata.

Skup je obezbeđivalo više od 1.500 policajaca, veći deo policijskih snaga je bio pod punom opremom za razbijanje demonstracija, a bile su primetne takođe pojačane kontrole, kao i vodeni topovi na ulicama.

Baša je ranije saopštio da su nezadovoljstvo trenutnom situacijom u zemlji i povezanost države sa organizovanim kriminalom glavni razlozi za mirne proteste.

Ambasada SAD u Tirani izdala je saopštenje u kom je preporučila da se izbegava maršruta protesta, kao i zadržavanje na većini trgova u gradu.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala