Još jedna hajka: Rusiju optužuju za masovna ubistva pasa-lutalica uoči Svetskog prvenstva

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaPas-lutalica
Pas-lutalica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mnogi mediji optužili su ruske vlasti da se u gradovima u kojima će se igrati utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine masovno ubijaju psi-lutalice i da se u tu svrhu troše ogromne sume novca, ali postavlja se pitanje da li je to istina ili je po sredi još jedna hajka protiv Rusije.

O tom problemu je prva skrenula pažnju javnosti zaštitnica prava životinja u Rusiji Jekaterina Dmitrijeva, koja je rekla da su gradovi-organizatori Svetskog prvenstva sproveli tendere kako bi se uhvatili i potom uspavali svi psi-lutalice, a ugovori su dostizali sume od po nekoliko stotina hiljada dolara.

Poster Svetskog prvenstva u fudbalu, Rusija 2018 - Sputnik Srbija
Ukrajina poziva na bojkot Svetskog prvenstva

Međutim, nakon što su se mediji zainteresovali za ovu temu, mnogi stručnjaci su reagovali nakon čega je bilo sve teže dokazati da li je zaista ovaj slučaj direktno povezan sa organizacijom Svetskog prvenstva ili je reč o svojevrsnoj „tradiciji“ koja vuče korene još iz devedesetih godina prošlog veka.

Dimitrijeva objašnjava da su u mnogim gradovima širom Rusije na snazi ugovori koji propisuju likvidaciju velikog broja pasa-lutalica, a kao primer navela Jekaterinburg, u kojem je kompanija koja je pobedila na tenderu morala da uhvati 6.000 pasa, od kojih je 5.500 trebalo da uspava, a ostatak vrati gazdama ili preda na udomljavanje.

S tim u vezi oglasila se Državna duma Rusije, a poslanik Vladimir Burmatov rekao je da zvanična Moskva nije izdavala nikakve naloge da se sistematično uspavljuju psi-lutalice, već da je reč o odvojenim slučajevima na osnovu odluka koju su lokalne vlasti donosile samoinicijativno.

Štaviše, on je objasnio da je Ministarstvo sporta apelovalo da se taj problem reši humanim metodama, a ukoliko je u pojedinim lokalnim opštinama došlo do ubijanja životinja, onda se radi o odluci tog gradonačelnika lično.

Bilo da je ovaj problem povezan sa organizacijom Svetskog prvenstva u fudbalu ili ne, mediji ocenjuju da je ovaj problem širom Rusije i te kako aktuelan, kao i da zakon o odgovornom ponašanju prema životinjama i dalje nije usvojen, iako je na skupštinsku raspravu predat još 2010. godine.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala