Pacovi na ulicama, voda nadire — Pariz se sprema za najgore (video)

© REUTERS / Stephane MaheČamac Energy Observer na reci Seni u Parizu
Čamac Energy Observer na reci Seni u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sena je u Parizu dostigla vrlo visok nivo vode i preti da će se izliti na obalu, pa je glavni grad Francuske od danas spreman na moguću poplavu.

U neke podrume u gradu već se probila voda nakon obilnih kiša. Prognoza je da će Sena ovog vikenda i dalje rasti i dostići nivo vode oko četiri metra iznad uobičajenog, piše „Indeks“.

Popularne ture brodovima Bato Muše po reci su u prekidu, kao i linija RER-C koja će ponovno biti otvorena tek sledeće sedmice.

Zatvoren donji nivo muzeja „Luvr

Muzej „Luvr“ zatvorio je za posetioce donji nivo u kojem se nalazi islamska umetnost.

Parižani su upozoreni da se drže podalje od Sene jer njen vodostaj kontinuirano i nepredvidljivo raste. Reka poplavljuje okolne puteve i izaziva prekide u gradskom javnom prevozu, pišu mediji.

Nivo vode jen četiri metra viši od uobičajenog.

Kiša koja pada nedeljama uzrok je vrlo visokog vodostaja. Nivo vode dostigao je 6,1 metar. Poslednji put Sena je taj vodostaj dostigla tokom velike poplave pre dve godine. Radi se o nivou vode koji je četiri metra iznad uobičajenog za ovo doba godine.

​Meteorolozi najavljuju porast vodostaja Sene kroz još nekoliko dana, samim tim i povećanje problema koje će stvoriti nova poplava.

„Ova poplava, zajedno s letnjim vrućinama, znak je velikih klimatskih promena koje nastaju u svetu, ali i toga da se grad promenama pokušava prilagoditi“, izjavila je gradonačelnica Pariza Ana Hidalgo.

Hidalgova je upozorila i da će visok nivo vode ostati tokom cele sledeće sedmice i da će se voda polako povlačiti na širem području. Juče je zbog poplave evakuisan medicinski centar sa 86 pacijenata u severozapadnom delu Pariza. 

Poplavljeni putevi, zaustavljen rečni saobraćaj

Poplavljeni su putevi, a zaustavljen je i sav rečni saobraćaj jer brodovi nisu mogli proći ispod mostova. Građani koji žive na brodovima upozoreni su na veliku opasnost koju nosi nabujala reka.

Parižani upozoreni na veliki broj pacova na ulicama

Takođe, Parižani su upozoreni na veliki broj pacova koji lutaju ulicama nakon što je voda poplavila podzemne prostorije zgrada.

Stanovnici i vlasnici poslovnih prostora u blizini Sene alarmirani su zbog velike verovatnoće da će se reka izliti iz korita.

Reka Sena prolazi dubokim kanalom kroz Pariz, čime se ograničava porast njenog vodostaja, ali samo do neke granice. U manjim gradovima uz reku, gde te mogućnosti nema, čamci i brodići su zamenili automobile na poplavljenim putevima, javljaju mediji.

Nakon povlačenja vode i spuštanja vodostaja, proceniće se materijalna šteta od ove poplave. Računa se da će biti milionska.

Indeks

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala