Patrušev: VADA i MOK uništavaju olimpijski pokret

© AP Photo / Lee Jin-manČovek prolazi pored olimpijskih krugova za OI 2018. u Pjongčangu
Čovek prolazi pored olimpijskih krugova za OI 2018. u Pjongčangu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetska antidoping agencija (VADA) i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) napravili su prvi korak ka uništavanju olimpijskog pokreta, izjavio je danas sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev, komentarišući zabranu ruskim sportistima da učestvuju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.
Sedište Međunarodnog olimpijskog komiteta u Lozani - Sputnik Srbija
MOK objavio spisak kriterijuma za ruske sportiste na OI

„Tokom održavanja olimpijskih igara prekidaju se čak i ratovi. Koliko znamo, olimpijski pokret je odvojen od politike. A vidimo potpuno suprotno. I VADA, i Anglosaksonci se umesto sporta bave politikom. I to što VADA radi, i to što je MOK krenuo za njima na povocu — to je prvi korak, prema mom mišljenju, ka uništenju olimpijskog pokreta“, rekao je Patrušev na ceremoniji otvaranja turnira u odbojci posvećenog Danu potpunog oslobođenja Lenjingrada od fašističke blokade. 

U decembru je MOK objavio da će na Olimpijskim igrama 2018. u južnokorejskom Pjongčangu biti dozvoljeno učešće samo „čistim“ ruskim sportistima i da će oni moći da nastupaju samo pod neutralnom zastavom. 

Rusku reprezentaciju čini samo 169 sportista, pri čemu među njima nisu vodeće ruske atlete — skijaš Sergej Ustjugov, biatlonista Anton Šipulin, takmičar u brzom klizanju Viktor An, klizači Ksenija Stolbova i Ivan Bukin. 

Oni koji krenu u Južnu Koreju nastupaće u timu pod zajedničkim nazivom „Olimpijci iz Rusije“. Zabranjeno im je da pokazuju nacionalnu simboliku i smeju da nose samo uniformu MOK-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala