Asad i iranski diplomata: Cilj Turske da okupira Siriju

© AP Photo / SANA Predsednik Sirije Bašar Asad
Predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Sirije Bašar el Asad sastao se u Damasku sa zamenikom šefa iranske diplomatije Huseinom Džaberijem Ansarijem i razgovarao s njim o pripremi Kongresa nacionalnog dijaloga Sirije u Sočiju 30. januara, saopštila je pres-služba sirijskog predsednika.
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije zgrada panorama RF MID Rusija - Sputnik Srbija
Moskva: Bojkot sirijske opozicije neće uticati na značaj Kongresa

Kongres nacionalnog dijaloga Sirije planiran je za 30. januar u Sočiju. Ministarstvo inostranih poslova Rusije pozvalo je oko 1.600 predstavnika sirijskog društva, a kao posmatrači su pozvani i predstavnici Ujedinjenih nacija i niz regionalnih i međunarodnih partnera. Saopšteno je da će Ansari predvoditi iransku delegaciju.

„Na sastanku je bilo reči o strateškim odnosima Sirije i Irana, želji dveju zemalja da ih učvrste u svim sferama, a pre svega u borbi protiv terorizma, kao i o naporima koji se ulažu radi uspeha Kongresa nacionalnog dijaloga koji će biti održan u Sočiju“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su sirijski predsednik i iranski diplomata razgovarali i o „opasnosti od turske agresije koja se nastavlja na sirijskoj teritoriji“. Oni su zaključili da je cilj Turske da „okupira sirijsku teritoriju, podrži terorističke organizacije i podrije napore za mirno rešavanje krize“.

Generalštab Oružanih snaga Turske je 20. januara objavio početak operacije „Maslinova grančica“ protiv kurdskih formacija u sirijskom Afrinu. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala