Kongres SAD: Nismo u stanju da se odbranimo od nuklearnog napada

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKINuklearna bojeva glava
Nuklearna bojeva glava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kopneni sistemi protivraketne odbrane nisu u stanju da odbrane SAD od potencijalnog masovnog nuklearnog napada, bilo da je reč o Rusiji, Kini, Iranu ili Severnoj Koreji, izjavila je američka kongresmenka Elis Stefanik.

Prema rečima Stefanokove, Amerika se suočava sa rastućom pretnjom od nuklearnog napada, a nisu samo Severna Koreja i Iran glavna pretnja, već su tu i Rusija i Kina.

„Kako bi povećale svoj geopolitički uticaj, te zemlje nam bacaju izazov na svim frontovima i direktno ugrožavaju našu nacionalnu bezbednost“, istakla je Stefanikova.

Novinar Mirosalv Lazanski - Sputnik Srbija
Amerika ne može da zaustavi Severnu Koreju, ali ima ko može... (video)

Stefanikova je podsetila i da je od 18 testiranja protivraketnog štita samo njih 10 bilo uspešno, iako nijedan test nije realizovan u uslovima imitacije realnog napada.

„Za uništavanje jedne neprijateljske mete koriste se četiri presretača, što je veoma loše u slučaju da neprijatelj zajedno sa raketama lansira i mamce koji bi primorali te naše rakete da ih prate, i to uzaludno“, dodala je ona.

Istovremeno, ona je upozorila i da se sistemi protivraketne odbrane nalaze na Aljasci i u Kaliforniji, što znači da je istočna obala SAD praktično nebranjena.

„Kako bi se ta situacija izmenila, neophodno je razmestiti deo protivraketnog štita i u Ford Dramu, nedaleko od Njujorka“, zaključila je kongresmenka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala